Поліклініки м. Львів оскаржили рішення про утворення госпрозрахункових відділень

03 Січня 2020 11:33 Поділитися

Колегія суддів Касаційного адміністративного суду у складі Верховного суду у грудні 2019 р. завершила розгляд цікавої адміністративної справи № 461/1824/15-а за позовом комунальних стоматологічних поліклінік м. Львів, поданим до Львівської міської ради, виконавчого комітету Львівської міської ради, Управління охорони здоров’я Департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради.

У 2015 р. декілька комунальних стоматологічних поліклінік м. Львів подали зазначений позов з метою скасування ухвали, наказу та рішення, якими передбачалося створення госпрозрахункових відділень стоматологічної допомоги дорослому населенню Львова. На виконання ухвали Львівської міської ради Управління охорони здоров’я Департаменту гуманітарної політики прийняло наказ, яким передбачалося з 1 липня 2015 р. створити госпрозрахункові відділення з надання терапевтичної та хірургічної стоматологічної допомоги дорослому населенню. На виконання наказу головні лікарі комунальних 1-ї, 3-ї, 4-ї та 5-ї стоматологічних поліклінік Львова повинні були в установленому порядку внести зміни до структури підпорядкованих закладів та подати на затвердження змінені статут закладу, положення про заклад, штатний розпис та інші необхідні документи.

У своєму позові позивачі зазначили, що вважають таке рішення незаконним і необґрунтованим, яке порушує Конституцію України та чинні закони. В обґрунтуванні позову міські комунальні стоматологічні поліклініки посилалися на те, що:

– медична, в тому числі стоматологічна, допомога у державних і комунальних закладах охорони здоров’я повинна надаватися безоплатно;

– існуюча мережа таких закладів не може бути скорочена;

– концепція створення госпрозрахункових відділень із надання терапевтичної та хірургічної стоматологічної допомоги дорослим суперечить Конституції України.

Суди першої та другої інстанції прийняли рішення задовольнити позов, проте Львівська міська рада у 2016 р. звернулася з касаційною скаргою до Вищого адміністративного суду України з проханням скасувати рішення судів попередніх інстанцій та прийняти нову постанову про відмову у задоволенні позову.

Верховний суд України погодився з висновком судів попередніх інстанцій і сформулював власну правову позицію. Він відмітив, що фінансування державних і комунальних закладів охорони здоров’я здійснюється за рахунок державного бюджету та бюджетів місцевого самоврядування, що є однією з гарантій реалізації конституційного права громадян на безоплатну медичну допомогу. У чинному законодавстві наявне розмежування безоплатної медичної допомоги та платних стоматологічних послуг, тому рішення про створення госпрозрахункових відділень йому суперечить. Також Верховний суд вважає, що ухвала Львівської міської ради фактично визначає новий порядок регулювання господарської діяльності поліклінік, тому є регуляторним актом, прийняття якого має проводитися відповідно до Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

Таким чином, суд визначив, що сфера охорони здоров’я є пріоритетним напрямом діяльності держави та сферою особливого державного регулювання, що передбачає, зокрема, утворення й фінансування розгалуженої системи закладів охорони здоров’я як одну із гарантій реалізації громадянами їхніх прав.

За матеріалами supreme.court.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті