Мінфін підбив підсумки бюджету за 2019 р.

08 Січня 2020 8:18 Поділитися

На сайті Міністерст­ва фінансів України (Мінфін) оприлюднено коментар щодо підсумків бюджету за 2019 р. Так, за результатами року доходи загального фонду Державного бюджету зросли на 5,5% до 879,8 млрд грн, з них доходи від податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) збільшилися на 19,9% до 110 млрд грн і перевищили план на 3,6% через вищі темпи зростання середньої заробітної плати, ніж було враховано в Законі України «Про Державний бюджет України на 2019 рік». Кращі фінансові результати підприємств сприяли збільшенню надходжень від податку на прибуток підприємств (ПнПП) на 11,8% до 107,1 млрд грн, що на 12,1% більше за план.

Доходи від ПДВ із ввезених на територію України товарів становили 287,4 млрд грн, що становить 89,6% річного плану через міцніший обмінний курс гривні, нижчу ціну на газ та повільніші темпи зростання імпорту товарів, звільнення із січня 2019 р. від оподаткування ПДВ імпорту сонячних батарей та вітряків, зменшення обсягу розмитненого імпортного природного газу.

Доходи від акцизного податку з вироб­лених в Україні підакцизних товарів у сумі 61,7 млрд грн становили 79,8% річного плану, що пов’язано передусім зі зменшенням обсягів виробництва тютюнових виробів та частковим задоволенням попиту на тютюнову продукцію шляхом зменшення залишків готової продукції на складах.

Від рентної плати за користування надрами та інших ресурсів надійшло 46,3 млрд грн. Вони становили 80,1% від передбаченого в бюджеті. Нижчі за планові надходження пояснювалися нижчим рівнем видобутку газу, зниженням середньої митної вартості імпортного природного газу, зниженням ціни природного газу для забезпечення побутових споживачів та виробників теплової енергії, міцнішим курсом гривні, ніж було враховано в бюджетних показниках на 2019 р.

Загальний дефіцит становив 72,4 млрд грн (що, за оцінкою, становить близько 1,8% ВВП). Дефіцит державного бюджету було профінансовано за рахунок запозичень, оскільки надходження від приватизації становили лише 0,5 млрд грн.

Стосовно видатків на охорону здоров’я, то, за даними Мінфіну, вони становили 95,1 млрд грн. Зокрема, у 2019 р. у повному обсязі реалізована програма медичних гарантій для первинної медичної допомоги, на яку з державного бюджету спрямовано 16,8 млрд грн. Продовжено у 2019 р. реалізацію урядової програми «Доступні ліки» та з 1 квітня розпочато її адміністрування через Націо­нальну службу здоров’я з використанням електронного рецепта. У 1,4 раза було збільшено видатки на лікування громадян Украї­ни за кордоном та спрямовано на цю мету 923,7 млн грн, а також проведено всю роботу для старту трансплантології в Україні. Для централізованого забезпечення хворих лікарськими засобами та медичними виробами спрямовано 6,5 млрд грн.

За матеріалами minfin.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті