Оприлюднено закон про перенесення початку дії ПМГ на 1 квітня 2020 р.

15 Січня 2020 12:49 Поділитися

На сайті Парламенту оприлюднено Закон України від 20.12.2019 р. № 421-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо невідкладних заходів у сфері охорони здоров’я», який набуде чинності 16 січня.

Даним законом відтерміновано запровадження програми медичних гарантій (ПМГ) для всіх видів медичної допомоги до 1 квітня 2020 р. Це пов’язано з тим, що не всі державні та комунальні заклади охорони здоров’я встигли змінити організаційно-правову форму на казенні та комунальні некомерційні підприємства до 1 січня 2020 р. і не можуть укласти договори з Національною службою здоров’я України про надання медичної допомоги.

Окрім цього, встановлено, що положення Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» стосовно того, що оплаті за рахунок коштів державного бюджету підлягають ліки, включені до Національного переліку основних лікарських засобів та ПМГ, діятиме до 1 січня 2021 р.

Також законом № 421 на органи місцевого самоврядування покладаються повноваження з планування розвитку мережі закладів охорони здоров’я комунальної форми власності, прийняття рішення про створення, припинення, реорганізацію чи перепрофілювання закладів охорони здоров’я з урахуванням плану розвитку госпітального округу. На виконавчі органи сільських, селищних, міських рад, які здійснюють управління комунальними закладами охорони здоров’я, покладається обов’язок з організації їх матеріально-технічного, кадрового та фінансового забезпечення.

Закон № 421 запроваджує норму, яка поширює на водіїв бригад екстреної медичної допомоги умови оплати праці та заходи соціального захисту, передбачені для медичних працівників системи екстреної медичної допомоги, окрім права на доплату за науковий ступінь.

Автори закону № 421 відзначали, що необхідність запровадження цього положення полягає в тому, що водії бригад екстреної медичної допомоги працюють у таких самих складних умовах, що й медичні працівники, несуть співмірне з ними фізичне та психологічне навантаження та їх робота пов’язана з такими ж ризиками для здоров’я, у тому числі внаслідок дорожньо-транспортних пригод.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті