НБУ зняв обмеження на витрачання коштів з підприємницьких рахунків

20 Січня 2020 5:02 Поділитися

Національний банк України (НБУ) видав постанову від 15.01.2020 р. № 7, якою знову вносяться зміни до Інструкції про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків — резидентів і нерезидентів (далі — Інструкція), затвердженої постановою НБУ від 12.11.2003 р. № 492.

Зокрема, постановою № 7 НБУ виключив абзац третій пункту 14 Розділу I Інструкції, що включав норму щодо заборони використання коштів з підприємницьких рахунків фізичних осіб — підприємців (ФОП) для власних потреб. Також норма передбачала умову, за якою ФОП могли перераховувати кошти з підприємницьких рахунків на власні поточні тільки після сплати податків, зборів та інших платежів.

Нагадаємо, що наприкінці 2019 р. регулятор прийняв постанову від 27.12.2019 р. № 162, якою включив до Інструкції новий абзац наступного змісту: «За поточними рахунками в національній валюті фізичних осіб — підприємців/фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, здійснюються всі види розрахунково-касових операцій відповідно до умов договору та законодавства України, крім операцій, пов’язаних з власними потребами. Ці особи після сплати податків, зборів та інших платежів, передбачених законом, мають право перерахувати кошти з таких рахунків на власні поточні рахунки, відкриті для власних потреб».

Така заборона та обмеження викликали хвилю критики та запитань до регулятора, який спочатку опублікував спростування та роз’яснення, однак згодом прийняв рішення виключити відповідний абзац з Інструкції. Повідомляється, що рішення про скасування даної норми НБУ прийняв задля усунення маніпуляцій і можливих перешкод у діяльності підприємців. Постанова набрала чинності 17 січня 2020 р., тому ФОП знову можуть використовувати власні кошти без обмежень.

За матеріалами tax.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті