Здоров’я серця: відмінності між чоловіками та жінками

29 Січня 2020 10:21 Поділитися

Недавні дослідження свідчать про те, що ігнорування факторів ризику серцевих захворювань, пов’язаних із статтю, призвело до того, що ризик померти від серцевої недостатності у жінок вищий, ніж у чоловіків.

Огляд, опублікований у виданні «Nature Medicine», виявляє тривожну неспроможність успішно лікувати кардіометаболічні розлади, такі як цукровий діабет, серцеві захворювання та інсульт у жінок.

Автори закликають служби охорони здоров’я враховувати біологічні відмінності між чоловіками та жінками при лікуванні серцевих захворювань.

В огляді вчені порівнюють загальні фактори ризику для обох статей.

Автори узагальнюють результати 18 основних досліджень, які вивчали причинно-наслідкові фактори серцевих захворювань у пацієнтів кожної статі.

У цілому вчені дійшли висновку, що у жінок ризик отримати неправильне лікування вищий, оскільки медичні працівники не виявляють характерних для жінки симптомів або факторів ризику.

У фокусі ожиріння

Останні дослідження обґрунтували побоювання, що глобальне зростання показників кардіометаболічних порушень пов’язане з ожирінням. Тим часом нові дані свідчать про те, що у чоловіків та жінок різні механізми розвитку ожиріння та пов’язаних з ним уражень серця.

Світові дані показують, що поширеність ожиріння у жінок зростає, і, як пояснює огляд, жінки зберігають жир інакше, ніж чоловіки. Механізми, що стоять за цим процесом, зумовлюють підвищений ризик розвитку цукрового діабету 2-го типу та хвороб серця.

«Якщо розглянути це питання з точки зору тривалості життя, ми можемо побачити, що показник ожиріння зростає з віком, і ця тенденція для жінок більш виражена, ніж для чоловіків. Ожиріння підвищує ризик виникнення високого артеріального тиску втричі. Це, у свою чергу, зумовлює підвищення ризику розвитку серцево-судинних захворювань», — пояснює професор Єва Гердтс (Eva Gerdts).

Перевага естрогену

Гормон естроген працює на перешкоджання розвитку метаболічного синдрому, запобігаючи формуванню сполучної тканини в серці. Цей фактор також допомагає підтримувати стабільний артеріальний тиск. Але зниження рівня естрогену, яке відбувається в період менопаузи, може підвищити ризик.

Така закономірність допомагає пояснити зростання захворюваності на артеріальну гіпертензію серед жінок віком старше 60 років. У чоловіків тим часом гіпертензія частіше розвивається до 60-річного віку.

Вплив способу життя

Фактори соціально-економічного статусу та способу життя також відіграють роль у розбіжностях серцево-судинного ризику.

Дослідники підкреслюють той факт, що у всьому світі у жінок вищий ризик отримати низький рівень освіти, низький дохід та безробіття. Кожен із цих факторів дослідники пов’язують з підвищеним ризиком розвитку цукрового діабету та депресії — двома основними аспектами, що призводять до захворювань з боку серця.

Тим часом несприятливі наслідки шкідливих звичок, таких як куріння, яке збільшується серед жінок, зростають з віком та також можуть стати причиною розвитку серцевої недостатності.

«Для жінок вплив таких факторів ризику, як куріння, ожиріння та високий артеріальний тиск, зростає після настання менопаузи», — підкреслила професор Є. Гердтс.

За матеріалами www.medicalnewstoday.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті