НБУ оприлюднив текст нового законопроєкту «Про платіжні послуги»

05 Лютого 2020 11:16 Поділитися

Національний банк України (НБУ) інформує про оприлюднення з метою громадського обговорення проєкту Закону України «Про платіжні послуги», який може замінити чинний Закон України від 05.04.2001 р. № 2346-III «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні».

Новим законопроєктом пропонується врегулювати загальний порядок здійснення платіжних операцій в Україні, зокрема:

  • визначити виключний перелік платіжних послуг;
  • врегулювати порядок їх надання;
  • встановити загальні засади функціонування платіжних систем в Україні;
  • унормувати загальні засади випуску та використання електронних та цифрових грошей;
  • встановити права, обов’язки та відповідальність учасників платіжного ринку;
  • визначити порядок здійснення нагляду за постачальниками платіжних послуг, порядок здійснення оверсайта за платіжною інфраструктурою та платіжними інструментами.

Заступник голови НБУ зазначив, що оновлення платіжного законодавства потрібне для підвищення конкурентоздатності та оптимізації ринку платежів в Україні. Повідомляється, що в розробці документа брали участь фахівці НБУ за підтримки Європейського Банку Реконструкції та Розвитку та із залученням зовнішньої юридичної експертизи.

З ключових особливостей нового регулювання — введення поняття електронних і цифрових коштів та їх форми, встановлення вичерпного переліку видів платіжних послуг (фінансових та нефінансових), унормування суміщення діяльності з надання фінансових платіжних послуг з будь-якими іншими видами діяльності, визначення переліку постачальників платіжних послуг в Україні, а також підвищена увага до захисту прав користувачів та ін.

Крім того, законопроєктом передбачено врегулювання порядку емісії та використання платіжних інструментів (у тому числі електронних платіжних засобів та платіжних застосунків), вимоги до виконання платіжних операцій в Україні, їх строки і порядок завершення, а також здійснення моніторингу.

Детально ознайомитися з проєктом закону України «Про платіжні послуги» можна на офіційному сайті НБУ за посиланням. Пропозиції та зауваження до законопроєкту приймаються до 01.03.2020 р. на електронну адресу: [email protected] у форматі «Норма ПЗУ — Пропозиція/Зауваження — Обґрунтування».

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті