Продукти з високим вмістом білка можуть поставити під загрозу здоров’я серця

06 Лютого 2020 12:30 Поділитися

Згідно з результатами нового дослідження, в ході якого було проаналізовано дані тисяч людей, надмірне споживання певного виду амінокислот, наявних у продуктах, що багаті білками, пов’язане з більш високим кардіометаболічним ризиком.

З метою позбутися зайвої маси тіла багато людей дотримуються дієт, які націлені на споживання продуктів з високим вмістом білка.

Однак недавні дослідження показали, що продукти з високим вмістом білка можуть впливати на здоров’я серця і серцево-судинної системи.

Наприклад, дослідження на тваринах показало, що дієти з високим вмістом білка можуть бути безпосередньо пов’язані з таким захворюванням серцево-судинної системи, як атеросклероз.

На даний час нове дослідження за участю людей вказує на зв’язок між вживанням в їжу продуктів з високим вмістом білків і підвищеним кардіометаболічним ризиком.

Дослідження, результати якого опубліковані у виданні «EClinicalMedicine», було проведено в Університеті штату Пенсільванія (Pennsylvania State University), США.

Кардіометаболічний ризик і дієта

Білки містять амінокислоти, які різняться залежно від компонентів, які входять до їх складу. Так, деякі з амінокислот включають атоми сірки, завдяки чому їх називають сірковмісними амінокислотами.

У багатій білком їжі містяться 2 сірковмісні амінокислоти. Це метіонін, незамінна амінокислота, і цистеїн, умовно незамінна амінокислота.

Для того щоб ефективно функціонувати, організм людини має отримувати ці амінокислоти з їжі. Адже незамінні амінокислоти зовсім не синтезуються в організмі людини, а умовно незамінні – синтезуються в недостатній кількості.

Однак, якщо дані амінокислоти, як і багато інших поживних речовин, надходять в організм у надмірній кількості, вони можуть принести більше шкоди, ніж користі.

Саме цей аспект спонукав вчених з’ясувати, чи існує взаємозв’язок між дієтою, якої дотримується людина, і станом її здоров’я.

У своєму дослідженні вчені проаналізували інформацію про стан здоров’я 11 576 осіб. Необхідні дані вони отримали з результатів Третього національного дослідження здоров’я і харчування (National Health and Nutrition Examination Survey – NHANES III), яке було проведено Центрами з контролю і профілактики захворювань (Centers for Disease Control and Prevention – CDC).

Дослідники розрахували зведений бал ризику кардіометаболічного захворювання, оцінюючи у кожного учасника ризик розвитку таких кардіометаболічних проблем, як хвороби серця, інсульт і цукровий діабет.

Для цього вчені робили виміри контрольних біомаркерів – у тому числі холестерину, тригліцеридів, глюкози і інсуліну – в крові учасників після 10-16-годинного голодування.

Дослідники також проаналізували інформацію про дієтичні звички добровольців. Ця інформація включала розрахунки споживання поживних речовин. Вчені виключили з дослідження людей, які повідомили про надмірно низьке споживання сірковмісних амінокислот.

Перші епідеміологічні докази

Остаточний аналіз вчених показав, що середня кількість сірковмісних амінокислот, які споживали учасники, була майже в 2,5 рази вищою, ніж передбачувана середня норма в 15 мг на кілограм маси тіла в день.

Крім цього, дослідники виявили, що в учасників з більш високим споживанням сірковмісних амінокислот реєстрували більш високі сумарні показники кардіометаболічного ризику.

Дана закономірність збереглася навіть після того, як дослідники врахували такі змішані фактори, як вік, стать, історія захворювання на артеріальну гіпертензію і цукровий діабет.

Що стосується джерел сірковмісних амінокислот, команда вчених заявила, що ці амінокислоти наявні майже в усіх продуктах, крім зернових, фруктів та овочів.

«М’ясо та інші продукти з високим вмістом білка, як правило, містять більше сірковмісних амінокислот», – відзначає провідний автор Чжень Донг (Zhen Dong).

Дослідники попереджають, що поточні результати поки є лише наглядовими і вимагають додаткового вивчення.

За матеріалами www.medicalnewstoday.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті