Суд зобов’язав МОЗ розробити норми харчування у дошкільних закладах для дітей з лактозною недостатністю

19 Лютого 2020 10:37 Поділитися

Пресслужба окружного адміністративного суду міста Києва повідомила про те, що Міністерство охорони здоров’я України (МОЗ) програло справу проти фізичної особи — мами чотирирічної дитини, яка подала позов щодо нерозроблення норм харчування у дошкільних навчальних закладах для дітей з лактозною недостатністю у травні 2019 р. Зокрема, позивач подала позовну заяву щодо:

1. Визнання протиправним додатка № 8 «Норми заміни продуктів за енергоцінністю» до постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження норм харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» від 22.11.2004 р. № 1591 (далі — постанова) в частині відсутності замінників молочних та глютеновмісних продуктів.

2. Зобов’язання Уряду внести зміни до додатка № 8 «Норми заміни продуктів за енергоцінністю» постанови в частині встановлення продуктів-замінників для молочних та глютеновмісних продуктів.

3. Визнання протиправною бездіяльності МОЗ щодо нерозроблення дієтичного харчування для дітей з непереносимістю глютену та лактози та нерозроблення змін до норм харчування для дітей у дошкільних навчальних закладах.

Також мама дитини просила суд зобов’язати Міністерство розробити дієтичне харчування для дітей з непереносимістю глютену та внести відповідні зміни в чинні нормативно-правові акти. Обґрунтовуючи власні вимоги, вона зазначила, що включення до раціону безлактозних молочних та кисломолочних продуктів та альтернативних продуктів, які не містять глютену, не передбачене чинним законодавством, що дискримінує дітей за станом здоров’я.

Справа розглядалася за правилами загального позовного провадження, й після всебічного та об’єктивного дослідження її обставин адміністративний суд визнав протиправною бездіяльність МОЗ щодо невжиття заходів для розроблення норм харчування та норм заміни продуктів за енергоцінністю у дошкільних навчальних закладах для дітей з лактозою недостатністю. Текст рішення поки не оприлюднено. Таким чином, МОЗ відтепер повинно розробити зазначені норми у дошкільних навчальних закладах для дітей з лактозною недостатністю або ж спробувати оскаржити рішення суду першої інстанції шляхом подання апеляції.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті