Як фармацевти можуть подбати про безпеку продуктів для пацієнтів з целіакією та алергією на глютен?

27 Лютого 2020 11:56 Поділитися

Пацієнти з целіакією або іншими порушеннями, пов’язаними з глютеном, у спробах повністю виключити глютен зі свого раціону стикаються з багатьма проблемами. У даному контексті фармацевти можуть допомогти таким пацієнтам, перевіряючи їх лікарські засоби, вітаміни та рослинні продукти на наявність цього білка.

Целіакія відрізняється від інших захворювань, пов’язаних з глютеном. Це спадкове аутоімунне захворювання, яке вражає тонку кишку. Згідно з даними Центру глютенової хвороби при Медичному університеті Чикаго (Celiac Disease Center at University of Chicago Medicine), США, алергія на глютен та його непереносимість — це різні стани. Алергія на глютен або пшеницю, як і будь-яка алергія, змушує імунну систему реагувати на те, що вона вважає чужорідною речовиною в організмі.

Пацієнти з цими розладами не можуть переносити проламін та подібні на нього білки, виявлені в пшениці, ячмені та житі. Ці білки містяться в зернах, які використовують як пекарські, ароматичні, згущувальні або фарбувальні агенти у багатьох промислових харчових продуктах. Також під час обробки і зберігання продуктів може відбуватися перехресне забруднення зернами.

Як фармацевт може переконатися, що продукт безпечний для пацієнта з целіакією або іншими порушеннями, пов’язаними з глютеном?

«Оскільки рецептурні лікарські засоби і багато інших препаратів не мають маркування, що вказує на те, чи є вони безпечними для пацієнтів з глютеновою хворобою або алергією на глютен, фармацевти можуть почати з перевірки маркування продукту на наявність глютеновмісних інгредієнтів», — зазначила Кармела Сільвестрі (Carmela Silvestri ), доктор фармації, голова спеціальної групи Асоціації фармацевтів Нью-Джерсі з питань глютену в лікарських засобах (New Jersey Pharmacists Association Task Force on Gluten in Medications).

Золотий стандарт, за словами К. Сільвестрі, полягає в тому, щоб зв’язатися з виробником або перевірити його вебсайт, ознайомитися зі складом представлених лікарських засобів і переконатися, що допоміжні речовини, отримані із зерен, не викликають перехресного забруднення.

Для зручності фармацевти також можуть використовувати ресурс www.glutenfreedrugs.com. На даному сайті фармацевт Стів Плогстед (Steve Plogsted), створив список лікарських засобів з інформацією щодо вмісту глютену, використовуючи відповіді, які виробники давали в минулому.

За матеріалами www.pharmacist.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті