ДП «Медичні закупівлі України» розпочинає закупівлю ліків за бюджетними програмами МОЗ

Міністерство охорони здоров’я України (МОЗ) підписало наказ від 28.02.2020 р. № 589 «Про уповноваження державного підприємства «Медичні закупівлі України» на виконання програм та здійснення централізованих заходів з охорони здоров’я».

Відповідно до цього наказу до Державного підприємства «Медичні закупівлі України» передаються 14 із 38 напрямів закупівель лікарських засобів та медичних виробів.

Державне підприємство «Медичні закупівлі України» реалізовуватиме повний цикл закупівель:

  • організацію та здійснення тендерних процедур;
  • управління контрактами та оплатами;
  • здійснення імпорту лікарських засобів та медичних виробів;
  • організацію їх розвезення у регіони та до закладів охорони здоров’я;
  • моніторинг рівня забезпечення відповідними товарами і послугами.

Під час закупівлі ліків та медичних виробів першочерговим завданням для МОЗ України є забезпечення пацієнтів ефективними та якісними лікарськими засобами у необхідній кількості та в момент, коли цього потребують пацієнти.

Саме з цією метою було створено стратегічного закупівельника ліків та медичних виробів — Державне підприємство «Медичні закупівлі України».

Усі закупівлі проводитимуться Державним підприємством «Медичні закупівлі України» відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі» у системі ProZorro. Планується, що за оголошеними напрямками тендерний процес розпочнеться найближчим часом, після затвердження необхідних нормативно-правових і розпорядчих актів.

Залежно від процедури закупівлі її очікувана тривалість від початку оголошення до укладання договору триватиме від 1 до 2,5 міс.

«Подібний цілісний підхід дозволить державному підприємству як професійній закупівельній організації зняти з МОЗ непрофільну для нього функцію. Здійснення закупівель через міжнародні організації передбачалося як тимчасовий захід, що мав завершитися з утворенням національного закупівельника. Старт закупівель через державне підприємство — це довгоочікуване і стратегічно вивірене рішення в контексті реформи охорони здоров’я, до якого команда державного підприємства повністю готова.

Ми напрацювали необхідну методичну, технічну й нормативну бази. Фахівці державного підприємства провели більше 50 консультацій з учасниками ринку, що дозволить залучити максимальну кількість постачальників. За рахунок розуміння предмету закупівлі та ситуації на ринках державне підприємство планує успішно виконати закупівлі за зазначеними напрямками і забезпечити пацієнтів препаратами в необхідній кількості», — зазначив Арсен Жумаділов, генеральний директор Державного підприємства «Медичні закупівлі України».

Нагадаємо, що за низкою інших напрямків, відповідно до нової редакції Закону України «Про публічні закупівлі» та рішення МОЗ, закупівлі будуть продовжувати здійснювати міжнародні організації.

Довідково. Державне підприємство «Медичні закупівлі України» створено у жовтні 2018 р. для реалізації наступного етапу реформи державних закупівель та забезпечення організації і проведення процедур закупівель, у тому числі за рамковими угодами, лікарських засобів, медичних виробів, допоміжних засобів, інших товарів медичного призначення, послуг в інтересах замовників відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі».

У 2020 р. Державне підприємство «Медичні закупівлі України» здійснюватиме закупівлі за бюджетними програмами МОЗ України «Забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру» та бюджетною програмою «Громадське здоров’я та заходи боротьби з епідеміями».

Основна мета державного підприємства — забезпечити прозорі, якісні та ефективні закупівлі лікарських засобів та медичних виробів і стати центром закупівельної експертизи щодо медичних товарів.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Людмила. 03.03.2020 1:16
Цель будет достигнута. Никто не сомневается. А вот готовы ли лечебные учреждения к приему 100% обеспечения товара.? Были аптечные склады ,меж больничные аптеки,которые занимались обеспечением ЛПП. А теперь хорошо если есть провизор в ЛПП,а то всеми закупками занимается медсестра. Один и то не специалист."Сам пью ,сам гуляю,сам стелюсь, сам лягаю".Хорошо, если поставки будут плановыми и регулярными по месяцам.И препараты будут с разными сроками хранения.Все учли или будут везти всю годовую потребность как в прошлые года. ?

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті