Клінічний провізор в аптеці: міф чи реальність?

03 Березня 2020 10:49 Поділитися

Неодноразово до редакції «Щотижневика «АПТЕКА» зверталися читачі з проханням допомогти їм розібратися з працевлаштуванням до аптеки. Цього разу питання виникло щодо можливості клінічного провізора працювати в роздрібній аптеці. Запит виглядав наступним чином: «Чи може клінічний провізор працювати в аптеці, оскільки відмовляють у прийомі на роботу, мотивуючи це тим, що для відпуску лікарських засобів потрібен сертифікат «Загальна фармація», а не «Клінічна фармація».

З юридичної точки зору ситуація виглядає наступним чином.

Відповідно до п. 181 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів) особи, які безпосередньо здійснюють виробництво (виготовлення) лікарських засобів в умовах аптеки, роздрібну торгівлю лікарськими засобами, повинні мати:

  • документ про вищу освіту не нижче першого (бакалаврського) рівня за спеціальністю «Фармація»;
  • для фахівців з вищою освітою не нижче другого (магістерського) рівня — сертифікат провізора-спеціаліста, виданий закладом післядипломної освіти, або посвідчення про присвоєння (підтвердження) відповідної кваліфікаційної категорії.

Відпуск лікарських засобів можуть здійснювати провізори-спеціалісти, клінічні провізори та фармацевти з дотриманням вимог законодавства.

Постановою КМУ від 29.04.2015 р. № 266 затверджено перелік галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти, серед яких фармацевтичні спеціальності за номером 226 «Фармація, промислова фармація», до них також належить і клінічний провізор.

На практиці це означає, що вимога щодо наявності сертифікату саме «Загальної фармації» не відповідає положенням Ліцензійних умов.

Однак роботодавець може відмовити кандидату в прийнятті на роботу в разі, якщо затвердженим штатним розписом в аптеці не передбачена посада клінічного провізора, а лише, наприклад, фармацевта. І на жаль, наразі немає вимоги до ліцензіатів передбачити в штатному розписі всі посади працівників, які відповідно до Ліцензійних умов мають право відпуску лікарських засобів в аптечних закладах.

У зв’язку з цим у клінічних провізорів і виникають проблеми з працевлаштуванням, вони змушені шукати саме ті аптечні заклади, де в штатному розписі передбачена відповідна посада.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Людмила. 03.03.2020 1:27
А то что в аптеках работают на выдачи лекарственных средств не специалисты-те же медсестры? Это никто не замечает. (это в коммерческих аптеках).А зачем тогда иметь сертификат "Загальна фармація"? Пора навести порядок в фармацевтическом образовании.Пусть "До ліків торкаются досвідчені люди"
Александр 04.03.2020 12:46
Если вы и цитируете постанову 929 пункт 181, то цитируете полностью. 181. Особи, які безпосередньо здійснюють виробництво (виготовлення) лікарських засобів в умовах аптеки, роздрібну торгівлю лікарськими засобами, повинні мати: документ про вищу освіту не нижче першого (бакалаврського) рівня за спеціальністю “Фармація”; для фахівців з вищою освітою не нижче другого (магістерського) рівня - сертифікат провізора-спеціаліста, виданий закладом післядипломної освіти, або посвідчення про присвоєння (підтвердження) відповідної кваліфікаційної категорії. Відпуск лікарських засобів можуть здійснювати провізори-спеціалісти, клінічні провізори та фармацевти з дотриманням вимог законодавства. Нарушение лицензионных условий это когда в штатном расписании один фармацевт, остальные маркировщик. Почему это клинические провизора не могут заниматься отпуском и консультированием , посетителей аптеки, но люди без специализированного образования могут? Теперь "аптека" это всего лишь магазин.

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті