Вейпінг змінює мікробіом порожнини рота і підвищує ризик інфекції

17 Березня 2020 11:35 Поділитися

Усе більше людей використовують електронні сигарети в якості альтернативи звичайним традиційним цигаркам. Однак дослідження, проведені в Коледжі стоматології Нью-Йоркського університету (New York University College of Dentistry), США, показують, що вейпінг призводить до зміни складу мікробіоми порожнини рота. Користувачі електронних сигарет піддаються більш високому ризику зараження, ніж курці традиційних сигарет і некурці.

Результати нового дослідження опубліковані у виданні «iScience».

Токсичні компоненти

Дані Центрів з контролю і профілактики захворювань (Centers for Disease Control and Prevention — CDC), США, показують, що майже 55% колишніх курців і 48% нинішніх курців почали використовувати електронні сигарети.

Проте вейпінг також став популярним серед людей, які ніколи не курили, особливо серед молоді віком 18–24 років. За даними CDC у 2018 р., більше 20% учнів старшої школи і 5% учнів середньої школи використовують електронні сигарети.

Зростання поширеності вейпінгу, особливо серед молоді, викликає стурбованість, оскільки немає ніяких даних про те, як використання електронних сигарет відображається на здоров’ї людини в довгостроковій перспективі.

Повідомлення про захворювання легень серед підлітків, а також виявлення в складі картриджів для електронних сигарет діетиленгліколю (токсичної сполуки, наявної в антифризі) і агентів, які потенційно викликають рак, таких як альдегіди, доводять гостру необхідність вивчення безпеки вейпінгу.

У ході нового дослідження оцінили вплив цих сполук на ту поверхню, з якою вони безпосередньо взаємодіють — ротову порожнину людини. Наявність мікробів у ротовій порожнині — це не завжди показник патології. Трильйони бактерій живуть в організмі людини — на шкірі, у кишечнику і в роті, — де вони допомагають у боротьбі з інфекціями і перетравлюванням їжі.

У дослідженні вчені порівняли оральний мікробіом 3 груп людей: споживачів електронних сигарет, курців традиційних сигарет і некурців.

«З огляду на популярність вейпінгу дуже важливо, щоб ми дізналися більше про вплив компонентів електронних сигарет на мікробіом порожнини рота людини», — пояснює старший автор дослідження Синь Лі (Xin Li).

Пародонтальні патогени

Вчені, використовуючи спеціальний тип генетичного секвенування, вивчили склад оральних мікробіомів у 119 осіб в 3 групах.

Дослідники виявили у користувачів електронних сигарет значні зміни в складі орального мікробіома.

У порівнянні з курцями традиційних сигарет і некурцями, у вейперів відмічали більшу кількість бактерій Porphyromonas і Veillonella, які пов’язані з підвищеним ризиком розвитку захворювань ясен. Вчені також виявили, що висока концентрація даних бактерій впливає на місцевий імунітет ротової порожнини.

Уразливі клітини

У ході дослідження вчені також культивували клітини, які отримали з глотки людини, і піддавали їх впливу пари від електронних сигарет.

Вчені виявили, що вплив пари збільшує кількість клітин, заражених бактеріями. Важливо відзначити, що ці клітини продемонстрували значну схильність до розвитку запальних процесів.

«Наше дослідження показує, що пара, яку генерують електронні сигарети, має сильний вплив на колонізацію складних мікробних біоплівок, що підвищує ризик розвитку запалення та інфекції в порожнині рота», — підкреслив співавтор дослідження Діпак Сакса (Deepak Saxena).

Який ризик?

Експерти пов’язують зміни в мікробіомі порожнини рота з різними захворюваннями, починаючи від карієсу і неприємного запаху з рота до цукрового діабету, хвороб серця і навіть раку.

Отримані дані також свідчать про те, що як куріння традиційних сигарет, так і вейпінг підвищують ризик розвитку оральних інфекцій.

Тим не менш важливо пам’ятати, що деякі з результатів дослідження були отримані під час роботи з клітинами, які вчені культивували в контрольованих умовах. Поведінка цих клітин відрізняється від тих, які знаходяться безпосередньо в організмі людини.

За матеріалами www.medicalnewstoday.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті