Тубдиспансери отримуватимуть по 20 тис. за пацієнта — НСЗУ

26 Березня 2020 9:57 Поділитися

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) повідомляє, що Україна посідає 2-ге місце у світі за поширеністю туберкульозу із широкою лікарською стійкістю. Тому медичні послуги з діагностики та лікування туберкульозу й увійшли до Програми медичних гарантій, яка має запрацювати в повному обсязі 1 квітня. Із цієї дати НСЗУ укладатиме договори на надання послуг з діагностики та лікування туберкульозу з профільними закладами у всій країні. На 9 міс цього року на лікування дорослих і дітей з туберкульозом у Програмі медичних гарантій передбачили 835 млн 831 тис. грн. Ці кошти НСЗУ виплатить тим закладам, які укладуть договір на надання таких послуг. За лікування одного пацієнта медичному закладу виплачуватиметься сума в розмірі 20 663 грн.

Оксана Мовчан, т.в.о. голови НСЗУ, відмічає, що пацієнти з туберкульозом матимуть вибір серед багатьох лікарень, оскільки принцип «гроші йдуть за пацієнтом» буде працювати не лише на первинній ланці медичної допомоги. Тариф за договором включатиме діагностику, лікування в амбулаторних умовах та умовах стаціонару. Лікарські засоби закуповуються за централізованими програмами МОЗ.

«В Україні на сьогодні спостерігається стабілізація ситуації з поширенням туберкульозу. Водночас залишається проблема мультирезистентних форм. Пандемія коронавірусу, що накладається на високі рівні поширення туберкульозу, може мати тяжкі наслідки. Про це свідчить досвід Китаю, який успішно протидіє епідемії COVID-19. Водночас, у цій країні виникли проблеми з діагностикою туберкульозу та забезпеченням лікування цієї хвороби. Під час пандемії коронавірусу хворі з туберкульозом входять до групи ризику. Вони вже мають ураження легеневих тканин. Для цих пацієнтів найголовніше — самоізоляція вдома. Для нас, медиків, важливо організовувати дистанційне лікування під контролем та безперебійне забезпечення хворих на туберкульоз необхідними ліками. Саме над цим ми активно працюємо. Ми зараз переформатовуємо свою роботу для того, щоб жоден з наших пацієнтів не був відірваний від лікування на період пандемії коронавірусу», — зазначила Світлана Єсипенко, головний лікар Одеського обласного центру соціально значущих хвороб Одеської облради.

За матеріалами nszu.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*