ООРММПУ виступає проти скасування квот на отримання спирту для виробників настойок глоду

26 Березня 2020 4:05 Поділитися

Об’єднання організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України (ООРММПУ) звернулося до міністра охорони здоров’я з приводу проєкту постанови Кабінету Міністрів «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України», який винесено на громадське обговорення 28.02.2020 р.

Даним проєктом документа, серед іншого, пропонується скасувати квоти на отримання спирту етилового з нульовою ставкою акцизного збору, що використовується для виробництва лікарських настойок глоду, аргументуючи це тим, що українці вживають дану настойку не за призначенням.

Організація не погоджується з таким твердженням та наголошує, що настоянка глоду входить до традиційної групи лікарських засобів рослинного походження і застосовується в Україні майже 50 років та терапевтична дія якої цілком доведена.

Також організація звертає увагу, що прийняття даного положення лише знищить українське виробництво настойок глоду, замість яких на ринку продаватимуться настоянки виробництва Молдови, Республіки Білорусь та інших країн, у яких спирт етиловий, що використовується для виробництва лікарських засобів, взагалі звільнений від оподаткування акцизним збором. Пропонуємо увазі читачів повний текст листа.

Об’єднання організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України

від 25.03.2020 р. № 01/091

Міністру охорони здоров’я України

п. Іллі Ємцю

Шановний пане Іллє!

Об’єднання організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України (далі — ООРММПУ) висловлює свою щиру повагу та звертається до Вас особисто з наступним.

На сайті Міністерства охорони здоров’я України оприлюднено для громадського обговорення проєкт постанови Кабінету Міністрів «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України», у якому пропонується скасувати квоти на отримання спирту етилового з нульовою ставкою акцизного збору, що використовується для виробництва лікарських настойок глоду, як таких, що вживаються населенням не за призначенням.

Вважаємо, що даний проєкт спрямований на знищення українського виробництва таких традиційних препаратів, як настоянка глоду, яка входить до традиційної групи лікарських засобів рослинного походження, що застосовується в Україні майже 50 років та терапевтична дія якої цілком доведена.

Згідно з інструкцією для медичного застосування лікарського засобу Глоду Настойка, настойка по 25 мл, 50 мл та по 100 мл у флаконах, що затверджена МОЗ України, зареєстровано наступні показання:

  • функціональні розлади діяльності серцево-судинної системи (нейроциркуляторна дистонія);
  • як допоміжний лікарський засіб при легких формах порушень серцевого ритму (миготлива аритмія, пароксизмальна тахікардія).

Вищезазначені показання потребують довготривалого лікування, що підтверджується клінічними показаннями та зазначено в інструкції. Так, рекомендовані дози для дорослих — 20 крапель настойки 3 рази на добу. Дітям віком від 2 років — із розрахунку 1 крапля на 1 рік життя 3 рази на добу. Препарат застосовують до досягнення стабільного терапевтичного ефекту. Тривалість лікування визначає лікар індивідуально. На практиці тривалість лікування може перевищувати 2 міс.

Ми наголошуємо, що на даний час в Україні акцизний збір на 1 літр спирту етилового становить 126,96 грн, що призведе до здорожчання препарату в декілька разів!!!

Прийняття даної постанови не тільки знищить вітчизняне виробництво широко запитуваного та дешевого препарату, а також нанесе удар по самих незахищених верствах населення, які в умовах економічної кризи змушені виживати та не мають можливості купувати дороговартісні препарати для нормалізації серцевого ритму.

Хочемо зазначити, що існує світова практика застосування лікарського засобу Глоду Настойка, про що свідчать дані Європейського агентства з лікарських засобів (EMА), а також літературні джерела різних європейських держав.

Просимо звернути увагу, що твердження про те, що лікарський засіб Глоду Настойка вживається громадянами України не за медичним призначенням, а лише в якості алкогольного напою, має цілком суб’єктивний характер і ґрунтується суто на офіційно не підтвердженому припущенні.

Враховуючи, що даний препарат споконвіку відомий своїми лікувальними властивостями та користується попитом у широких верствах населення, у тому числі самих незахищених (пенсіонерів, малозабезпечених, багатодітних сім’ях та інших), звільнену нішу на вітчизняному ринку займуть настоянки виробництва Молдови, Республіки Білорусь та інших країн, у яких спирт етиловий, що використовується для виробництва лікарських засобів, взагалі звільнений від оподаткування акцизним збором, і таким чином вітчизняні препарати стануть неконкурентоспроможними.

Дана ситуація негативно вплине не тільки на кінцевий результат роботи підприємств, а також призведе до недоотримання державним бюджетом значних коштів від надходжень податків та обов’язкових платежів, масового звільнення працівників, втрати закордонного ринку та валютних надходжень від експорту. Також вона негативно вплине і на отримання коштів місцевими бюджетами, які спрямовуються на фінансування соціальної сфери регіонів (фінансування медичних закладів, закладів освіти тощо).

Вихід з даної ситуації ми вбачаємо в забороні реєстрації настоянки глоду в обсязі 50 мл, 100 мл, залишивши квоти на отримання спирту етилового за нульовою ставкою акцизного збору для виробництва настоянки глоду в об’ємі 25 мл.

У зв’язку з вищенаведеним та з метою недопущення створення критичної ситуації, яка завдасть нищівного удару по українських фармвиробниках, аграріях — виробниках фітосировини, а головне, по кінцевому споживачу, позбавивши населення країни дешевих, якісних та ефективних традиційних рослинних препаратів вітчизняного виробництва, просимо Вас, шановний пане Іллє, врахувати нашу пропозицію і надати доручення врегулювати питання шляхом внесення відповідних змін до вищезазначеного проєкту постанови. 

З повагою
Валерій Печаєв, президент ООРММПУ
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті