Дозвіл на обробку персональних даних без згоди хворих на СOVID-19: Верховна Рада прийняла відповідні зміни

13 Квітня 2020 5:51 Поділитися

Верховна рада України на позачерговому засіданні Парламенту, яке відбулося 13 квітня, ухвалила Закон України  від 13.03.2020 р. № 555 «Про внесення змін до Закону Украї­ни «Про захист населення від інфекційних хвороб» щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» (далі — Закон).

Метою Закону є правове врегулювання питань, пов’язаних з перебуванням громадян у самоізоляції, обсервації, у тимчасових закладах охорони здоров’я в період здійснення заходів з метою протидії поширенню COVID-19, передбачених рішенням Кабінету Міністрів України (КМУ) про встановлення карантину, а також розширенням повноважень органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування в разі встановлення карантину на час його дії.

Окрім того, Законом вносяться зміни та доповнення до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», якими:

  • визначаються поняття «самоізоляція», «обсервація», «обсерватор»;
  • встановлюється, що підстави та порядок обов’язкової самоізоляції, обсервації та госпіталізації визначаються КМУ у рішенні про встановлення карантину;
  • передбачається видача та оплата лікарняних на період перебування осіб у самоізоляції, обсервації, у тимчасових закладах охорони здоров’я (спеціалізованих шпиталях);
  • визначаються умови виїзду громадян із зони карантину (після проведення медичного обстеження та отримання відповідної медичної довідки в порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я).

Також прийнятим Законом пропонується надати право органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування у разі встановлення карантину на час його дії утворювати відповідно до потреби тимчасові заклади охорони здоров’я (спеціалізовані шпиталі) та обсерватори з метою додаткового забезпечення надання медичної допомоги населенню.

Запропоновані Законом норми обмежені в часі та діятимуть на період встановлення карантину (з приводу COVID-19) та протягом 30 днів з дня його відміни. На цей період також дозволено обробку персональних даних без згоди особи, виключно з метою здійснення протиепідемічних заходів.

Це стосується винятково даних про особу, яка захворіла на COVID-19, збір яких передбачено обліковою формою № 058/о «Екстрене повідомлення про інфекційне захворювання, харчове, гостре професійне отруєння, надзвичайну реакцію на щеплення», затвердженою наказом МОЗ України від 10.01.2006 р. № 1.

Зокрема, мова йде про відомості щодо стану здоров’я, місця госпіталізації, прізвища, імені, по батькові хворого, дати його народження, місця проживання, роботи/навчання. Передбачено, що протягом 30 днів після закінчення періоду встановлення карантину такі дані підлягають знеособленню, а у разі неможливості — знищенню.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті