Перші результати дослідження ефективності ремдесивіру при COVID-19

22 Квітня 2020 5:19 Поділитися

Нові дані щодо досліджуваного противірусного препарату ремдесивіру компанії Gilead свідчать про клінічне поліпшення у 36 із 53 пацієнтів (68%), госпіталізованих із тяжким перебігом COVID-19, згідно із результатами дослідження, опублікованими у New England Journal of Medicine. Однак слід враховувати, що у дослідженні не проводилася рандомізація та не було контрольної групи.

Пацієнти, що взяли участь у дослідженні, отримували ремдесивір у рамках програми співчутливого застосування, створеної Gilead. Компанія заявляє, що забезпечила екстрений доступ до ремдесивіру для кількох сотень пацієнтів у США, Європі та Японії.

Автори дослідження на чолі з Джонатаном Гріном (Jonathan Grein) з Медичного центру Седарс-Сінай (Cedars-Sinai Medical Center), Лос-Анджелес, Каліфорнія, США, повідомили про 61 пацієнта, який отримав ремедесивір у рамках цієї програми.

При цьому дані щодо 8 пацієнтів неможливо було проаналізувати (включаючи 7 пацієнтів без даних про лікування та 1 з помилкою у дозуванні).

Із 53 пацієнтів, чиї дані було включено в аналіз, 22 — у США, 22 — у Європі та Канаді, 9 — у Японії. Пацієнти були госпіталізовані з COVID-19, вони мали підтверджену інфекцію SARS-CoV-2 та насичення киснем 94% або менше, незалежно від того, отримували вони  кисневу підтримку чи ні. Пацієнти отримували 10-денний курс ремдесивіру: першого дня 200 мг внутрішньовенно, а потім по 100 мг щодня протягом 9 днів лікування.

На початковому етапі лікування для 30 пацієнтів (57%) проводилася штучна вентиляція легень (ШВЛ), а 4 (8%) отримували екстракорпоральну мембранну оксигенацію (ЕКМО).

Під час спостереження на 18-й день у 36 пацієнтів (68%) виявлено поліпшення рівня оксигенації, у тому числі 17 (57%) з 30 пацієнтів, які отримували ШВЛ, були екстубовані.

Усього було виписано 25 пацієнтів (47%), а 7 пацієнтів (13%) померли; смертність становила 18% (6 з 34) серед пацієнтів, які отримували інвазивну вентиляцію, і 5% (1 з 19) серед тих, хто не отримував інвазивної вентиляції.

Автори описують безліч застережень, які обмежують інтерпретацію результатів, включаючи невеликий розмір вибірки, відносно коротке спостереження, відсутність спостереження за 8 пацієнтами та відсутність рандомізованої контрольної групи.

Хоча автори визнають обмеження зібраних даних, проте вони зауважують, що порівняння з даними літератури дозволяє припускати, що ремдесивір може мати клінічну користь у пацієнтів із тяжким перебігом COVID-19.

Таким чином, до узагальнень щодо ефективності та профілю безпеки препарату необхідно ставитися дуже обережно.

За матеріалами www.medscape.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті