Аномальне згортання крові при COVID-19

21 Квітня 2020 9:56 Поділитися

У пацієнтів з тяжким захворюванням COVID-19 було описано аномальне згортання крові, яке, мабуть, є результатом пошкодження ендотелію. У зв’язку з цим китайські лікарі рекомендують починати негайну антикоагулянтну терапію у всіх пацієнтів з тяжким перебігом COVID-19.

19 березня 2020 р. на вебінарі з питань COVID-19, організованому Китайською серцево-судинною асоціацією (Chinese Cardiovascular Association) і Американським коледжем кардіологів (American College of Cardiology), Бін Цао (Bin Cao), доктор з Національного центру клінічних досліджень респіраторних захворювань (National Clinical Research Center for Respiratory Diseases) в Пекіні, розповів про утворення у пацієнтів згустків у дрібних судинах усіх органів, не тільки легень, а й серця, печінки і нирок.

За словами доктора Б. Цао, високі рівні D-димеру, що виявлені у тяжких пацієнтів з COVID-19, вказують на аномальну коагуляцію у всьому організмі. «Вірус може зв’язуватися з ендотеліальними клітинами і викликати пошкодження кровоносних судин, особливо мікроциркуляцію дрібних кровоносних судин».

У дослідженні, результати якого були опубліковані 11 березня в «Lancet», брали участь 191 пацієнт з COVID-19 з міста Ухань. Доктор Б. Цао і його колеги встановили, що рівень D-димера більше ніж 1 мкг/л при надходженні пацієнта до лікарні прогнозує підвищення ймовірності смерті до виписки в 18 разів.

Проте американські клініцисти рекомендували з обережністю інтерпретувати отримані дані і додатково вивчити це питання.

Кейтлін Сильвестр (Katelyn Sylvester), доктор фармакологічних наук, сертифікований міністерством охорони здоров’я США фахівець у сфері фармакотерапії, стверджує, що будь-який пацієнт, у якого є серйозне основне захворювання і, як наслідок, схильність до тяжкого перебігу COVID-19, також схильний до зростання ризику тромбоутворення і дифузійної внутрішньосудинної коагулопатії.

«Нам потрібно лікувати тяжких пацієнтів з COVID-19, як і інших пацієнтів у критичному стані. При цьому необхідно використовувати стандартизовані методи оцінки ризику для профілактичної антикоагуляції», — зазначила К. Сильвестр.

За матеріалами www.pharmacypracticenews.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті