Дослідження NIH: як правильно дезінфікувати респіратори N95 для повторного використання?

22 Квітня 2020 10:16 Поділитися

Відповідно до результатів дослідження Національних інститутів охорони здоров’я США (National Institutes of Health — NIH), розпилення перекису водню або обробка ультрафіолетом дозволяють елімінувати вірус SARS-CoV-2 з матеріалу з поверхні респіраторів та при цьому зберегти цілісність матеріалу респіратора. Таке очищення можна проводити до трьох разів. Сухе тепло (70 °C) також виявилося ефективним в усуненні вірусу з респіраторів, але такий метод можна застосовувати максимум 2 рази.

Роберт Фішер (Robert Fischer) та його колеги з Національного інституту алергії та інфекційних хвороб (США) (National Institute of Allergy and Infectious Diseases) порівняли 4 методи дезінфекції масок, призначених для одноразового використання: УФ-випромінювання (260–285 нм); сухе тепло 70 °C; 70% етаноловий спрей; і розпилення перекису водню.

Для кожного методу дослідники порівнювали швидкість, з якою SARS-CoV-2 інактивується на тканині фільтра N95, та аналогічний показник для нержавіючої сталі.

Усі чотири методи дозволили елімінувати вірус SARS-CoV-2 з досліджуваних зразків тканини, хоча час, необхідний для знезараження, був різним. Розпилення перекису водню дозволило елімінувати вірус найшвидше — за 10 хв. Для елімінації вірусу за допомогою сухого тепла та ультрафіолетового світла потрібно близько 60 хв. Аналогічні показники для етанолу мають проміжні значення.

Щоб перевірити міцність матеріалу респіратора протягом 3 застосувань, дослідники обробляли неушкоджені чисті респіратори тим самим методом знезараження та оцінювали функцію за допомогою кількісного тестування на придатність.

Волонтери носили респіратори протягом 2 год, щоб перевірити придатність та герметичність.

Дослідники встановили, що респіратори, які були знезаражені етанолом, не спрацьовували ефективно після знезараження, тому цей метод не рекомендується використовувати.

На противагу цьому респіратори, знезаражені УФ та за допомогою розпилення перекису водню, можна використовувати до 3 разів, до того ж вони будуть функціонувати належним чином. Респіратори, знезаражені сухим теплом, можна використовувати 2 рази без втрати функціональності.

Таким чином, отримані результати свідчать про те, що респіратори N95 можна знезаражувати та використовувати повторно в умовах дефіциту до 3 разів для УФ та перекису водню та до 2 разів для сухого тепла. Однак слід бути максимально обережним для забезпечення належного функціонування респіратора N95 після кожного знезараження, використовуючи легкодоступні якісні інструменти для перевірки відповідності, а також забезпечити проведення обробок протягом достатнього часу для досягнення бажаного зниження ризику.

За матеріалами www.medscape.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті