Як знизити ризик розвитку синдрому дефіциту уваги й гіперактивності у дітей?

24 Квітня 2020 11:16 Поділитися

У дітей, які дотримуються ключових рекомендацій щодо здорового способу життя у віці 10 та 11 років, набагато рідше відмічають синдром дефіциту уваги і гіперактивності (СДУГ) у віці 14 років. Результати дослідження опубліковані у журналі «Psychosomatic Medicine».

В одному з перших подібних досліджень, у якому вивчалися дані понад 3 тис. учнів 5-го класу в Новій Шотландії, Канада, було показано, що ті, хто дотримувався принаймні 7 з 9 рекомендацій щодо здорового способу життя, мали значно нижчий рівень захворюваності на СДУГ порівняно з дітьми, які відповідали лише 1 та 3 критеріям.

Є дані, які свідчать про те, що існує зв’язок між способом життя та фізичним здоров’ям. Зараз з’явилася інформація про те, що ці самі рекомендації також захищають дітей від розвитку СДУГ. При цьому чим більшу кількість рекомендацій щодо здорового способу життя діти виконують, тим нижчим є ризик розвитку СДУГ.

Діти та їхні батьки надали дані щодо дотримання 9 рекомендацій стосовно здорового способу життя, які включали дієту, фізичні навантаження, сон і час, проведений із гаджетами. Батьки також надавали інформацію про доходи сім’ї, освіту та місце проживання.

Було показано, що у 10,8% учасників було діагностовано СДУГ у віці до 14 років. При цьому у дітей, які виконували 7–9 рекомендацій щодо способу життя, відмічали значно нижчий рівень захворюваності на СДУГ (відношення ризиків 0,42; 95% довірчий інтервал 0,28–0,61) та менше відвідувань лікаря, пов’язаних із СДУГ (відношення ризиків 0,38; 95% довірчий інтервал 0,22–0,65) порівняно з дітьми, що виконували 1–3 рекомендації щодо здорового способу життя.

Зв’язок між способом життя та ризиком розвитком СДУГ був «дозозалежним» — для кожної додаткової рекомендації, яку виконували діти, спостерігалося зниження ймовірності розвитку СДУГ на 18%.

СДУГ вражає приблизно 1 з 8 хлопчиків і 1 з 18 дівчаток. По всьому світу більше 100 млн дітей і підлітків мають діагноз «СДУГ». Більше того, зростання показників поширеності цього розладу відбувається паралельно з погіршенням стилю життя. Такі фактори, як неправильне харчування, фізична бездіяльність, погані звички щодо сну та малорухливий спосіб життя були пов’язані з розвитком СДУГ. Історично поширеність СДУГ є вищою серед нижчих соціально-економічних груп.

За матеріалами www.medscape.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті