Забезпечення громадян імунобіологічними препаратами: ООРММПУ просить Прем’єр-міністра посприяти в прийнятті Концепції

06 Травня 2020 12:12 Поділитися

Об’єднання організацій роботодавців медичної та мік­робіологічної промисловості України (ООРММПУ) звернулося до Прем’єр-міністра України з проханням сприяти підписанню в МОЗ Украї­ни та винесенню на засідання Уряду проєкту розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Концепції Державної цільової програми створення та розвитку внутрішнього виробництва високоякісних лікарських засобів для профілактики і лікування особливо небезпечних інфекційних та інших захворювань для забезпечення державних потреб України на 2020–2028 роки». Даним проєктом створюються умови для забезпечення епідемічного благополуччя України та подолання кризового стану захворюваності населення на інфекційні хвороби, такі як пандемічна інфекція COVID-19, грип типів А та В, кір, епідемічний паротит, сказ, ВІЛ/СНІД, туберкульоз, дифтерія, вірусні гепатити, токсоплазмоз, туляремія. Це сприятиме забезпеченню громадян України своєчасною та у повному обсязі медичною допомогою. Пропонуємо увазі читачів повний текст листа.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

ОБ’ЄДНАННЯ ОРГАНІЗАЦІЙ РОБОТОДАВЦІВ МЕДИЧНОЇ ТА МІКРОБІОЛОГІЧНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ

від 05.05.2020 р. № 01/141

Прем’єр-міністру України
Шмигалю Д.А.

Шановний Денисе Анатолійовичу!

Об’єднання організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України висловлює Вам свою щиру повагу та звертається з наступним.

На даний час людство стикнулося із загрозою — пандемією коронавірусної інфекції COVID-19, яка за останні місяці практично поширилася на усі континенти і зачепила 80% країн світу, у тому числі й Україну.

Для керівництва нашої країни та для системи охорони здоров’я пандемія стала перевіркою на здатність протидіяти загальнонаціо­нальній загрозі, організовуватися для вирішення нагальних проблем. У цьому напрямку керівництво країни робить правильні кроки, втілює протиепідемічні заходи щодо боротьби з епідемією.

Проте, на нашу думку, з метою створення сприятливих умов для забезпечення епідемічного благополуччя України та подолання кризового стану захворюваності населення на інфекційні хвороби, такі як пандемічна інфекція COVID-19, грип типів А та В, кір, епідемічний паротит, сказ, ВІЛ/СНІД, туберкульоз, дифтерія, вірусні гепатити, токсоплазмоз, туляремія, та з метою забезпечення своїх громадян своєчасною та в повному обсязі медичною допомогою в Україні має бути створено власне виробництво необхідних лікарських засобів для забезпечення 100% державних потреб за всіма затвердженими програмами.

Саме розвиток вітчизняного виробництва імунобіологічних препаратів, сироваток та життєво необхідних лікарських засобів задля забезпечення у повному обсязі потреб країни сприятиме зменшенню імпортозалежності країни, підвищенню виробничого потенціалу фармацевтичної промисловості, конкурентоспроможності національних виробників, а головне — забезпеченню епідемічного благополуччя населення країни, що стане запорукою не тільки для посилення національної безпеки, але й для економічного розвитку держави.

У зв’язку із цим нами було розроблено проєкт розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Концепції Державної цільової програми створення та розвитку внутрішнього виробництва високоякісних лікарських засобів для профілактики і лікування особливо небезпечних інфекційних та інших захворювань для забезпечення державних потреб Украї­ни на 2020–2028 роки».

Прийняття даного проєкту також дозволить залучити 250–270 млн дол. США інвестицій, створити умови для імпортозаміщення та забезпечити національні інтереси у сфері біо­логічної безпеки, а також підвищити конкурентоспроможність національних виробників, що сприятиме диверсифікації експорту продукції вітчизняного виробництва.

Необхідність прийняття даного проєкту була підтримана Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України і Міністерством фінансів України.

Проте на сьогодні проєкт майже три тижні знаходиться на підписанні у міністра охорони здоров’я України М.В. Степанова, що створює штучні бар’єри для розвитку вітчизняного виробництва лікарських засобів, залучення інвестицій.

Зважаючи на вищенаведене, звертаємося до Вас, шановний Денисе Анатолійовичу, з проханням втрутитися у дану ситуацію та надати доручення керівництву Міністерства охорони здоров’я України щодо його термінового підписання та направлення до Кабінету Міністрів України для подальшого прийняття.

З повагою
Валерій Печаєв, президент ООРММПУ
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті