Актуально під час пандемії COVID-19: телереабілітація пацієнтів із порушеннями моторики

04 Червня 2020 11:48 Поділитися

Результати дослідження, що були представлені на віртуальній нараді Консорціуму центрів розсіяного склерозу (Consortium of Multiple Sclerosis Centers — CMSC), свідчать, що телереабілітація є безпечною і може запропонувати функціональні переваги, аналогічні результатам амбулаторної реабілітації для хворих на розсіяний склероз із порушеннями моторики. Телереабілітація також економить час та гроші на поїздки порівняно з амбулаторною.

Пацієнти з розсіяним склерозом мають труднощі із зверненням до реабілітаційних фахівців через порушення рухливості та відсутність доступу до транспорту. Телереабілітація дозволила б таким пацієнтам отримати доступ до якісних послуг з реабілітації у лікарів, які спеціалізуються на терапії розсіяного склерозу.

Ця модель домашньої телереабілітації пропонує безпечний та економічно ефективний метод поліпшення функціональності та якості життя пацієнтів із розсіяним склерозом з порушенням моторики.

У пілотне дослідження, щоб оцінити доцільність програми телереабілітації, були включені пацієнти із розсіяним склерозом, що займалися онлайн під керівництвом сертифікованих невролога та фізіотерапевта, що спеціалізуються на цьому захворюванні. Тривалість курсу становила 8 тиж. У якості групи порівняння були відібрані пацієнти, що відвідували тих же лікарів амбулаторно протягом того ж терміну. Результати терапії у групі телереабілітації та в групі амбулаторного лікування були співставними: відмічено зменшення втомлюваності, підвищення якості життя та покращення мобільності пацієнтів. Під час або після терапії дослідники не спостерігали жодних несприятливих подій. При цьому загальна економія від прогнозованих витрат на поїздку в розрахунку на одного учасника програми телереабілітації перевищила 1 тис. дол. США порівняно з амбулаторною групою.

Необхідні додаткові дослідження для розробки рекомендацій щодо відбору пацієнтів, для яких такий підхід буде корисним, а також вибору методів та підходів до проєктування майбутніх телереабілітаційних програм. Слід також провести дослідження щодо оптимальної тривалості лікування та видів вправ, які слід включити.

За матеріалами www.medscape.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті