ДОНА® — єдиний* кристалічний глюкозамін в Україні

Остеоартроз — найпоширеніше захворювання опорно-рухового апарату, що характеризується хронічним запаленням і залученням до патологічного процесу всіх структур суглоба (Woolf A.D. et al., 2012). У цілому клінічні симптоми остеоартрозу спостерігаються більш ніж у 10–20% населення земної кулі. Причини зростання захворюваності включають старіння населення і збільшення поширеності ожиріння. Найбільш значущим проявом остеоартрозу є біль, який негативно впливає на якість життя людей, а також призводить до зниження або втрати працездатності. У зв’язку із цим основними вимогами до сучасної терапії остеоартрозу є зменшення вираженості болю і поліпшення якості життя хворих, що має привести до зниження потреби в знеболювальних засобах і зменшити необхідність у хірургічному лікуванні (ендопротезування) (Головач І.Ю. та співавт., 2019; Чичасова Н.В., 2017). У цьому контексті на особ­ливу увагу заслуговує застосування оригінального кристалічного глюкозаміну сульфату — препарату ДОНА® виробництва «MEDA» (A Mylan company), який має переконливі докази відповідності цим вимогам.

Дона порошок глюкозаміну сульфату 1500мгОднією з найбільш актуальних рекомендацій щодо терапії остеоартрозу наразі є оновлений алгоритм лікування Європейського товариства з клінічних і економічних аспектів остеопорозу та остеоартрозу (European Society for Clinical and Economic Aspects of Osteoporosis, Osteoarthritis and Musculoskeletal Diseases — ESCEO) 2019 р.

Новий алгоритм ESCEO, що спрямований на менеджмент остеоартрозу колінного суглоба, розроблений у світлі недавніх доказів ефективності та безпеки лікарських засобів та базується на системі оцінки й експертизи, розробці та вивченні ступеня обґрунтованості клінічних рекомендацій (відповідно до методики GRADE) (Головач І.Ю. та спів­авт., 2019).

У якості фармакологічного лікування 1-ї лінії робоча група ESCEO виділяє фонову терапію тривалими курсами симптом-модифікуючих препаратів уповільненої дії (symptomatic slow acting drugs for osteoarthritis — SYSADOAs). Активність цих препаратів спрямована на уповільнення деградації компонентів хряща і прогресування хвороби.

Однак ESCEO наголошує на тому, що існує багато препаратів класу SYSADOA, про клінічну ефективність яких наявні різні дані. Це робить призначення SYSADOA складним завданням. Саме тому серед препаратів цієї групи особливий інтерес представляють рецептурні форми глюкозаміну сульфату.

Дона розчин для ін’єкційESCEO зазначає, що кристалічний глюкозаміну сульфат (КГС) є складною молекулою, яка може бути отримана за допомогою запатентованого напівсинтетичного шляху і процесу стабілізації.

КГС представлений в рецептурному оригінальному лікарському засобі ДОНА® виробництва компанії «MEDA» (A Mylan company).

Показано, що оригінальний КГС забезпечує стабільно високу біодоступність глюкозаміну та його плазмову концентрацію у людини, яка відповідає наявній клінічній ефективності.

Крім цього, КГС знижує потребу в додаткових препаратах для лікування остеоартрозу (нестероїдних протизапальних препаратів тощо) та відтерміновує операцію з повної заміни суглоба.

Тож робоча група ESCEO надала категорію сильної рекомендації використанню КГС як тривалої фонової терапії на 1-му етапі лікування остеоартрозу та відмові від інших форм глюкозаміну (Bruyere O., Honvo G., Veronese N., 2019).

У новому мережевому метааналізі було встановлено, що КГС (виробництва «MEDA» (A Mylan company)) — єдиний препарат, який незмінно асоціюється і зі зменшенням вираженості болю, і поліпшенням фізичного функціонування в довгостроковій перспективі, і з уповільненням прогресування захворювання (уповільнення звуження суглобової щілини) у пацієнтів з остеоартрозом колінного суглоба (Грегори Д., Гиацовелли Дж., Минто Ц. и соавт., 2018).

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
*За складом діючих речовин (кристалічний глюкозаміну сульфат), згідно з даними Державного реєстру лікарських засобів України станом на 2 червня 2020 р.

КОРОТКА ІНСТРУКЦІЯ ДЛЯ МЕДИЧНОГО ЗАСТОСУВАННЯ ЛІКАРСЬКОГО ЗАСОБУ ДОНА®

Лікарська форма. Розчин для ін’єкцій. Склад: діюча речовина: 2 мл розчину (ампула А) містить кристалічного глюкозаміну сульфату 502,5 мг, еквівалентного глюкозаміну сульфату 400 мг, та натрію хлориду 102,5 мг. Розчинник (ампула В) містить діетаноламін, воду для ін’єкцій. Фармакотерапевтична група. Нестероїдні протизапальні та протиревматичні засоби. Код АТX: М01А Х05. Показання. Лікування симптомів остеоартриту: болю і функціонального обмеження. Протипоказання. Індивідуальна підвищена чутливість до діючої речовини або до будь-якої з допоміжних речовин, схильність до кровотеч. Препарат Дона® не слід застосовувати пацієнтам з алергією на молюсків, тому що діючу речовину одержують із панцирів молюсків; такі пацієнти можуть бути більш схильними до розвитку алергічних реакцій на глюкозамін із можливим загостренням симптомів їх захворювання. До складу ін’єкційної форми препарату входить допоміжна речовина лідокаїн, яка має наступні протипоказання: кардіогенний шок, виражена артеріальна гіпотензія, тяжкі форми хронічної серцевої недостатності, знижена функція лівого шлуночка, атріовентрикулярна блокада ІІ–ІІІ ступеня, тяжка брадикардія, розлади згортання крові, синдром Вольфа — Паркінсона — Уайта, синдром Адамса — Стокса, судоми в анамнезі, спричинені застосуванням лідокаїну, синдром слабкості синусового вузла, тяжкі порушення функції печінки, гіповолемія, міастенія, інфекції в місці ін’єкції, підвищена чутливість до інших анестетиків амідного типу (оскільки існує підвищений ризик розвитку перехресних реакцій гіперчутливості). Категорія відпуску. За рецептом. Виробник. Біологічі Італія Лабораторіз С.p.Л. Для докладної інформації див. повну інструкцію для медичного застосування лікарського засобу Дона®. Реєстраційне посвідчення № UA/4178/01/01, наказ МОЗ України № 1116 від 20.09.2017.

Лікарська форма. Порошок для орального розчину. Склад: діюча речовина: 1 саше містить кристалічного глюкозаміну сульфату 1884 мг, еквівалентного 1500 мг глюкозаміну сульфату, та натрію хлориду 384 мг. Фармакотерапевтична група. Інші нестероїдні протизапальні та протиревматичні засоби. Код АТХ М01А Х05. Показання. Для полегшення симптомів при легкому та помірному остеоартриті коліна. Протипоказання. Підвищена чутливість до глюкозаміну або до будь-якої з допоміжних речовин; порушення функцій печінки та нирок у стадії декомпенсації, схильність до кровотеч. Препарат ДОНА® не можна застосовувати пацієнтам з алергією на молюски, оскільки діюча речовина отримана з молюсків. Категорія відпуску. За рецептом. Виробник. Роттафарм Лтд., Ірландія. Для докладної інформації див. повну інструкцію для медичного застосування лікарського засобу Дона®. Реєстраційне посвідчення № UA/0878/01/01, наказ МОЗ України № 1186 від 28.05.2019.

Якщо Вам стало відомо про будь-які побічні реакції, пов’язані із застосуванням продукту компанії, у тому числі застосуванням у період вагітності або годування груддю, або про такі, що виникли у результаті медичних помилок, неправильного застосування, зловживання, передозування, застосування не за показаннями чи внаслідок впливу, пов’язаного з професійною та непрофесійною діяльністю, підозрюваною передачею інфекційного агента чи відсутністю ефективності, а також асоційовані з дефектом якості, необхідно повідомити про це особі, відповідальній за фармаконагляд, за електронною адресою: [email protected].

Представництво «Меда Фармасьютікалз Світселенд ГмбХ» в Україні: 01054, м. Київ, вул. О. Гончара, 57Б, 6-й поверх. Фактична адреса: 01033, м. Київ, вул. Сім’ї Прахових, 54, тел.: +38 (044) 482-15-51. www.meda.ua. MEDA (A Mylan company)

Dona-SA-001.06.2020

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Дона

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті