Затверджено нову редакцію протоколу лікування COVID-19

22 Липня 2020 3:11 Поділитися

Наказом МОЗ України від 21.07.2020 р. № 1653 внесено зміни до протоколу «Надання медичної допомоги для лікування коронавірусної хвороби (COVID-19)», затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 2 квітня 2020 р. № 762. Так, з протоколу лікування вилучено лікарські засоби лопінавір/ритонавір.

Також, зокрема, уточнено положення, згідно з яким у разі підтвердженого COVID-19 із середнім ступенем тяжкості і якщо пацієнт належить до групи ризику тяжкого і критичного перебігу, слід розглянути можливість застосування фавіпіравіру в перший день — навантажувальна доза по 1600 мг 2 рази на добу, надалі — по 600 мг 2 рази на добу протягом 5–14 днів. При цьому зазначається, що препарат протипоказаний під час вагітності і його не можна застосовувати при лактації та гіперчутливості до компонентів, які входять до складу цього лікарського засобу. Також фавіпіравір заборонений до застосування у жінок і чоловіків, що не використовують засоби контрацепції. Рекомендується застосовувати надійні засоби контрацепції мінімум 7 днів після останнього прийому препарату.

У разі ж погіршення стану пацієнта,  загрози тяжкого перебігу та швидкого прогресування захворювання:

  • лейкопенія та/або лімфопенія в загальному аналізі крові;
  • підвищений рівень С-реактивного білка;
  • підвищений рівень інтерлейкіну-6, -2,

слід розглянути призначення тоцилізумабу в дозі 4–6 мг/кг, рекомендована доза — 400 мг, введення  впродовж 1 год на 100 мл 0,9% фізіологічного розчину. За потреби повторно застосувати через 12 год. Максимальна курсова доза — 3 введення (в середньому на пацієнта — 3 флакони по 400 мг/20 мл).

Окрім того, в новій редакції протоколу не передбачено лікування дітей гідроксихлорохіном. У разі тяжкого перебігу захворювання у дітей рекомендовано застосування ремдесивіру. Тривалість такого лікування має становити 5 днів для пацієнтів, які не потребують штучної вентиляції легень  або екстракорпоральної мембранної оксигенації. За відсутності ефекту або якщо пацієнт перебуває на апараті штучної вентиляції легень  або екстракорпоральної мембранної оксигенації — курс лікування становить 10 днів.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті