Депутат пропонує Уряду розробити план зниження вартості ліків

24 Липня 2020 2:06 Поділитися

17 липня в Парламенті за № 3886 зареєстровано проєкт постанови Верховної Ради України «Про зменшення вартості ліків шляхом ліквідації несправедливих і корупційних націнок». Ініціатором проєкту виступив Максим Заремський, член депутатської фракції політичної партії «Слуга Народу».

Проєктом постанови пропонується рекомендувати Уряду разом з МОЗ України, Міністерством фінансів України, Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України та Державною службою України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (далі — Держлікслужба), у місячний термін розробити та подати до Парламенту план заходів щодо зменшення вартості фармацевтичної продукції (далі — План).

При цьому під час розробки Плану Уряду рекомендовано переглянути діючі механізми ціноутворення на ліки та медичні вироби на ринку, встановити перелік лікарських засобів, на які буде запроваджено державне регулювання цін, порядок їх розрахунку, порядок державних закупівель та пільгові програми з надання медикаментів населенню, з метою зниження вартості ліків та їх доступності.

У супровідній документації до проєкту парламентар аргументує необхідність прийняття такого Плану тим, що фармацевтичний ринок зростає через спекуляції на здоров’ї населення, нечесну підприємницьку практику, можливість швидкого заробітку надприбутків фармацевтичними компаніями та спекулянтами на ринку роздрібного продажу медикаментів. Особливо, коли країна потерпає від епідемії коронавірусу, і щодо деяких категорій товарів та лікарських засобів спостерігається небувалий ажіотаж.

У якості прикладу парламентар називає підвищення цін на деякі антивірусні ліки та засоби індивідуального захисту в 10, 20 разів, а попит на них зріс внаслідок паніки, спровокованої тими чи іншими інформаційними приводами.

«Цією ситуацією скористалися як окремі спекулянти, так і посадовці, які беруть участь у вирішенні питань щодо пільгового забезпечення лікарськими засобами вразливих категорій громадян», — відмічає М. Заремський.

Також він додав, що на практиці націнка на лікарські засоби становить понад 30% залежно від роздрібної мережі і в такому завищенні винні постачальники ліків та Держлікслужба, яка нічого не робить у цьому напрямку.

Тому, на переконання народного депутата, прийняття проєкту документа призведе до ліквідації несправедливих націнок на лікарські засоби, що реалізуються в роздрібних мережах України, створить передумови для запровадження державного регулювання цін на фармацевтичну продукцію для всіх категорій громадян, сприятиме зменшенню впливу корупційної складової на процеси ціноутворення на ринку лікарських засобів в Україні.

У разі прийняття проєкту документа він набуде чинності з дня прийняття.

Зауважимо, що обовязок щодо контролю за державними регульованими цінами покладено на Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, а не на Держлікслужбу.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті