Порядок проведення державної оцінки медичних технологій лікарських засобів: МОЗ оприлюднило проєкт документа

06 Серпня 2020 5:11 Поділитися

Міністерство охорони здоров’я України 6 серпня для громадського обговорення опублікувало проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку проведення державної оцінки медичних технологій та внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 25 березня 2009 р. № 333» (далі — проєкт постанови).

У пояснювальній записці до проєкту постанови зазначається, що з метою забезпечення пацієнтів ефективними, доступними та економічно доцільними лікарськими засобами було запроваджено Національний перелік основних лікарських засобів, який затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 25.03.2009 р. № 333.

Разом з тим з часу його запровадження було виявлено ряд недоліків, зокрема, відсутність прозорого та ефективного механізму закупівлі лікарських засобів структурними підрозділами з питань охорони здоров’я на виконання регіональних цільових програм. Для врегулювання цього питання будуть внесені зміни до постанови КМУ № 333, якими буде визначено, що лікарські засоби поза Національним переліком основних лікарських засобів зможуть закуповуватися структурними підрозділами з питань охорони здоров’я за умови проходження процедури державної оцінки медичних технологій.

Окрім того, проєктом документа пропонується затвердити Порядок проведення державної оцінки медичних технологій лікарських засобів (далі — Порядок), що підлягають закупівлі для виконання заходів регіональних цільових програм та не включені до Національного переліку основних лікарських засобів.

Відтак, передбачається, що державна оцінка медичних технологій здійснюватиметься відповідно до цього Порядку, настанов з державної оцінки медичних технологій та в таких випадках :

  • включення/виключення лікарських засобів до/з Національного переліку основних лікарських засобів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2009 р. № 333;
  • включення лікарських засобів до номенклатур (переліків, списків, реєстрів), що закуповуються за кошти державного бюджету для виконання програм та здійснення централізованих заходів з охорони здоров’я;
  • застосування процедур договорів керованого доступу;
  • здійснення закупівлі лікарських засобів структурними підрозділами з питань охорони здоров’я обласних та Київської міської державної адміністрації для виконання заходів регіональних цільових програм відповідно у випадках, визначених пунктом 12 постанови Кабінету Міністрів України від 25.03.2009 р. № 333.

Проведення державної оцінки відповідності відбуватиметься за скороченою процедурою — не більше 30 днів з дати одержання уповноваженим органом звернення щодо проведення такої оцінки від Міністерства охорони здоров’я.

Фахова експертиза для цілей державної оцінки медичних технологій за зверненням щодо проведення такої оцінки проводитиметься безоплатно та не повинна буде перевищувати 90 календарних днів.

Первинна експертиза триватиме не більше 20 календарних днів, яка розпочнеться після оплати вартості експертних робіт відповідно до умов договору, який укладатиметься між заявником та уповноваженим органом.

Прогнозується, що запровадження державної оцінки медичних технологій при здійсненні регіональних закупівель дозволить забезпечити використання нових методів для визначення ефективних, безпечних та економічно доцільних лікарських засобів з метою їх закупівлі на виконання заходів регіональних цільових програм, що сприятиме покращенню доступу до лікування громадян та раціональному використанню бюджетних коштів.

Пропозиції та зауваження щодо проєкту постанови необхідно надсилати протягом 14 днів з дати публікації на адресу МОЗ України у письмовому або електронному вигляді: вул. Грушевського, 7, м. Київ, 01601. Контактні особи: Є.В. Гончар, e-mail: [email protected], тел.: (044) 253-69-73.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті