МОЗ перерозподіляє 7 млн грн для покращення технічного оснащення системи eHealth

19 Серпня 2020 4:28 Поділитися

19 серпня відбувся онлайн-брифінг заступника міністра охорони здоров’я України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Ярослава Кучера, який присвячувався електронній системі охорони здоров’я (далі — ЕСОЗ).

Я. Кучер повідомив, що наразі існує декілька перепон для стабільної роботи ЕСОЗ. Наприклад, нещодавно МОЗ отримано низку скарг з приводу повільної роботи даної системи, що було зумовлено, в першу чергу, перевантаженістю роботи хмарного середовища, на якому вона знаходилася, і запити, що потрапляли до центральної бази даних ЕСОЗ, опрацьовувалися повільно. Однак під час аналізу даної проблеми у МОЗ дізналися також про несвоєчасну сплату коштів за послуги хмарного середовища.

З метою усунення цієї проблеми Міністерству разом з ДП «Електронне здоров’я» та Національною службою здоров’я України (НСЗУ) вдалося її вирішити і стабілізували роботу центрального компонента ЕСОЗ шляхом відключення певних сервісів.

Також було перенесено тестове середовище, на якому випробовувалася робота медичних інформаційних систем, нового функціоналу на інший хмарний сервіс, що дозволило знизити навантаженість на систему.

Окрім цього, НСЗУ виділило додаткові кошти, завдяки чому вдалося домовитися з Data Center щодо збільшення потужності, і зараз ЕСОЗ вже працює відносно стабільно та швидко.

МОЗ разом із медичними інформаційними системами теж внесло відповідні зміни до протоколу роботи, що підвищило швидкість роботи системи.

Я. Кучер повідомив, що міністром охорони здоров’я України вже підписано документи про перерозподіл 7,1 млн грн бюджетних коштів, які дозволять збільшити потужність ЕСОЗ, щоб восени, коли очікуються сезонні навантаження, дана система працювала стабільно. Наразі питання розподілу цих коштів знаходиться на обговоренні в Комітеті Верховної Ради України з питань бюджету.

Доповідач також звернув увагу, що з 1 квітня 2020 р. в ЕСОЗ внесення даних до Реєстру медичних записів, записів про направлення та виписані рецепти, про надання медичних послуг в амбулаторних умовах, госпіталізацію, виписку зі стаціонару є обов’язковим для всіх закладів, надавачів медичних послуг, які уклали договори з НСЗУ. З 1 січня 2021 р. така вимога є обов’язкова для всіх інших закладів охорони здоров’я та фізичних осіб підприємців, які отримали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики і зобов’язані надавати пацієнтам медичну допомогу безоплатно відповідно до законодавства чи укладеного з НСЗУ договору.

Крім того, посадовець повідомив, що МОЗ разом з Міністерством цифрової трансформації України та Національною поліцією України, Міністерством внутрішніх справ України та Державною прикордонною службою України почали роботу з налагодження функціоналу додатка «Дій вдома», який в тому числі виконує функцію відстеження контактних осіб та проведення контролю за особами, які підлягають самоізоляції вдома. МОЗ надано пропозиції щодо роботи даного додатку з метою посилення контролю за такими особами, зокрема:

  • перекласти інтерфейс додатка англійською мовою, щоб іноземні громадяни, які в’їжджають в Україну, змогли повноцінно ним користуватися;
  • передбачити можливість отримання на номери іноземних мобільних операторів смс-повідомлень для реєстрації в додатку. За повідомленням Міністерства цифрової трансформації, даний функціонал вже запрацював.

Також МОЗ запустило процес роботи Call-центрів та ліній підтримки, щоб при зміні правил обсервації громадяни змогли отримати роз’яснення.

Окрім цього, до оприлюднення готується постанова головного санітарного лікаря України щодо вдосконалення роботи з виявлення контактів осіб з особами, в яких підтверджено діагноз COVID-19.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»,

фото www.moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті