МОЗ України: хроніка тижня

Тиждень, що минув, був дуже щедрим на події, важливі як для вітчизняної фармацевтичної галузі, так і для всіх громадян нашої країни. «Щотижневик АПТЕКА» як завжди тримає руку на пульсі і продовжує інформувати читачів про головне.

ПРИЗНАЧЕНО НОВОГО ГОЛОВУ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ ТА ВИРОБІВ МЕДИЧНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ МОЗ УКРАЇНИ ТА ГОЛОВНОГО ДЕРЖАВНОГО ІНСПЕКТОРА УКРАЇНИ З КОНТРОЛЮ ЯКОСТІ ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ

У Міністерстві охорони здоров’я (МОЗ) України відбулися суттєві кадрові зміни.

Олексій Соловйов Головою Державної служби лікарських засобів та виробів медичного призначення МОЗ України призначено Олексія Соловйова, який до цього часу очолював ДП «Український медичний центр сертифікації» (розпорядження КМУ від 17.10.2007 р. № 892-р).

Сергій Данилов Головним державним інспектором з контролю якості лікарських засобів МОЗ України призначено Сергія Данилова (розпорядження КМУ від 17.10.2007 р. № 894-р), який раніше займав посаду заступника голови Державної служби лікарських засобів та виробів медичного призначення.

Про ці кадрові зміни було повідомлено під час апаратної наради, яка відбулася 22 жовтня у приміщенні МОЗ України. Виконуючий обв’язки міністра охорони здоров’я України Олександр Біловол, який проводив нараду, наголосив на важливості функцій, покладених на ці структурні підрозділи МОЗ і, відповідно, на їх керівників, та висловив побажання, щоб з першого дня роботи керівниками було створено такі умови, від яких би виграли і Державна служба, і Державна інспекція, і МОЗ в цілому, і, насамперед, громадяни України.

Державний підхід до проблем забезпечення населення України якісними ліками — нинішнє завдання державних фармацевтичних служб. Вироблення рівних умов при виробництві та реалізації лікарських засобів, запобігання правовим обмеженням та посилений контроль за фальсифікацією ліків є пріоритетними питаннями у сфері виробництва препаратів і насичення фармринку.

Україна є фармацевтичною державою з власним фармацевтичним виробництвом, вітчизняна продукція займає вагому частку на ринку препаратів. Фармація України сьогодні — це понад 350 тис. працівників галузі, більше ніж 140 ліцензованих виробників, майже 23 тис. аптечних закладів.

Впродовж останніх років фармацевтичні підприємства України виводять умови виробництва лікарських засобів на міжнародний рівень. Десятки мільйонів гривень було витрачено ними на освоєння нових технологій з використанням сучасного устаткування, створення системи забезпечення якості на етапі виробництва, навчання персоналу тощо. Нині настав час нових підходів щодо поліпшення обігу лікарських засобів у нашій країні.

ТРАГЕДІЯ В ДНІПРОПЕТРОВСЬКУ

Далі на апаратній нараді мова йшла про заходи, яких було вжито для надання медичної допомоги постраждалим внаслідок аварії житлового будинку в Дніпропетровську.

13 жовтня о 10:30 у Дніпропетровську по вул. Мандриківській, 127 сталося руйнування частини житлового 10-поверхового будинку та двох будинків приватного сектору.

Під час апаратної наради

Це спричинило виникнення значних медико-санітарних наслідків з людськими жертвами. На той час міністр охорони здоров’я Юрій Гайдаєв знаходився у відрядженні, його обов’язки виконував Олександр Біловол.

О 10:33 після надходження інформації до диспетчерської служби швидкої медичної допомоги до місця надзвичайної ситуації було направлено три бригади медицини катастроф постійної готовності першої черги та одна бригада другої черги на чолі з керівником оперативної групи служби медицини катастроф Дніпропетровської обл. Фахівці цих бригад негайно почали надавати екстрену медичну допомогу постраждалим внаслідок надзвичайної ситуації.

За узгодженням з в.о. міністра охорони здоров’я України О. Біловолом, в.о. начальника головного управління охорони здоров’я облдержадміністрації (ГУОЗ ОДА) Валентиною Гінзбург (наказ ГУОЗ Дніпропетровської ОДА від 13.10.2007 р. № 450) введено в дію Регламент реагування закладів охорони здоров’я області на виникнення надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру. Відповідно до Регламенту о 10:53 до місця катастрофи були направлені 4 бригади постійної готовності другої черги медицини катастроф області та приведено в режим підвищеної готовності лікувально-профілактичні заклади, що надають екстрену медичну допомогу.

В лікарнях Дніпропетровська

Об 11:20 на місце прибула оперативна група ГУОЗ ОДА на чолі з в.о. начальника Валентиною Гінзбург з метою забезпечення безпосереднього керівництва та координації роботи структурних підрозділів системи охорони здоров’я з подолання медико-санітарних наслідків надзвичайної ситуації.

Постраждалим та мешканцям з навколишніх будинків постійно надавалась необхідна медична допомога.

Близько 14:00 до місця аварії прибув в.о. міністра охорони здоров’я України О. Біловол, який очолив роботу системи охорони здоров’я з подолання медико-санітарних наслідків надзвичайної ситуації та заступник директора Українського НПЦ екстреної медичної допомоги та медицини катастроф С. Гур’єв. За рішенням в.о. міністра до стану надзвичайної готовності було приведено та залучено до роботи Центр екстреної медицини Запорізької обл. Організована в цілодобовому режимі робота спеціалізованих бригад постійної готовності із залученням фахівців психолого-психіатрічної служби лікувально-профілактичних закладів та медичного управління МНС України, цілодобовий медичний пункт для надання медичної допомоги постраждалим та рятувальникам на таких етапах:

  • осередок надзвичайної ситуації (де проводились рятувальні роботи);
  • обласне бюро судово-медичної експертизи;
  • СШ № 76 (місце роботи штабу з ліквідації наслідків НС);
  • готелі Дніпропетровська (місця розселення постраждалих);
  • церкви та кладовища (місця проведення поховань).

Крім того, з 15.10.2007 р. на території СШ № 76 (штаб з ліквідації наслідків аварії) організована та працює тимчасова амбулаторія для проведення профілактичних оглядів населення та рятувальників у складі лікарів: терапевта, кардіолога, невропатолога, психолога та клініко-діагностичний комплекс: флюорограф (пересувний флюорограф знаходиться на подвір’ї школи), апарат УЗД, електрокардіограф, лабораторія. Створено запас медикаментів, які за результатами профілактичних оглядів безкоштовно надаються хворим у разі виявлення патології. З початку роботи тимчасової амбулаторії оглянуто 686 людей, виконано 87 електрокардіографічних досліджень, 17 УЗД, 36 флюорографій, за допомогою психолога звернулось 60 осіб.

13 жовтня 2007 р. постраждалих внаслідок надзвичайної ситуації, які знаходились в лікарнях Дніпропетровська, відвідав прем’єр-міністр України Віктор Янукович, 15 жовтня 2007 р. – міністр з надзвичайних ситуацій Нестор Шуфрич та міністр регіонального розвитку та будівництва Володимир Яцуба.

Президент України Віктор Ющенко 17.10.2007 р. відвідав потерпілих в обласній клінічній лікарні ім. І.І. Мечникова і обласній дитячій клінічній лікарні.

За оперативними даними, на 9:00 22.10.2007 р. внаслідок надзвичайної ситуації постраждала 41 особа, з них — 18 дітей віком до 18 років, та ті, яким тільки-но виповнилось 18.

24 постраждалим була надана необхідна медична допомога, 19 хворих госпіталізовано до лікарень, з них 3 дітей. На 22.10.2007 р. у лікувально-профілактичних закладах отримували лікування 18 хворих, з них 2 дітей, 2 важких хворих мають позитивну динаміку, з них одна дитина.

23 особи загинуло, з них 8 дітей віком до 18 років, та 3 — вісімнадцятирічних.

Медична допомога надається в повному обсязі, постраждалі забезпечені необхідними медикаментами за бюджетні кошти.

Усі лікувальні заходи, в тому числі оперативні втручання, проводили провідні фахівці на високому професійному рівні.

З метою медико-психологічної реабілітації та оздоровлення дітей, постраждалих в наслідок надзвичайної ситуації, МОЗ України запропоновано близько 100 путівок до дитячих санаторіїв. Станом на 22 жовтня 2007 р. виявили бажання пройти курс санаторно-курортного лікування 1 особа в санаторії Євпаторії та 5 дітей разом з 3 матерями в санаторії ім. Чкалова у Одесі. Також для усіх бажаючих виділено путівки в 12 місцевих санаторіїв обласного підпорядкування.

Медична спільнота області для надання матеріальної допомоги постраждалим перерахувала до фонду одноденну заробітну плату. Роботи з ліквідації медико-санітарних наслідків надзвичайної ситуації продовжуються.

О. Біловол наголосив, що всі структурні підрозділи МОЗ спрацювали надзвичайно узгоджено і оперативно, постійно підтримувався зв’язок між усіма заступниками міністрів, в стислі строки було мобілізовано резерв лікарських засобів (відповідальний — заступник міністра О. Гудзенко), у Луганську була створена мобільна бригада, яка готова виїхати до Дніпропетровська у разі виникнення дефіциту ліків на місці аварії.

Він також зазначив, що під час відвідування прем’єр-міністром всіх лікувальних закладів Дніпропетровська, задіяних у наданні медичної допомоги постраждалим (це відбувалося в ніч з 13 на 14 жовтня), і самі пацієнти, і їх родичі висловлювали щирі слова подяки медикам. Все було організовано на найвищому рівні.

Далі в.о. міністра запропонував перерахувати одноденну заробітну плату працівників МОЗ та його структурних підрозділів на користь постраждалих від аварії в Дніпропетровську, що було без заперечень підтримано учасниками наради. Сам Олександр Миколайович зробив заяву про те, що він перераховує на користь постраждалих свій місячний заробіток. n

Олександр Устинов,
фото Олени Старостенко
та надані прес-службою Президента України

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті