Верховною Радою України схвалено рекомендації парламентських слухань з протидії онкологічним захворюванням

2 вересня Парламентом прийнято постанову «Про Рекомендації парламентських слухань на тему: «Організація протиракової боротьби в Україні. Проблеми та шляхи їх вирішення».

Даною постановою Кабінету Міністрів України доручено забезпечити інформування Парламенту про стан реалізації Рекомендацій парламентських слухань, схвалених цією постановою, через 6 міс з дня її прийняття та в подальшому щорічно до 1 липня поточного року.

Зокрема, учасники парламентських слухань рекомендують:

  • Президенту України: оголосити наступний 2021 р. — роком онкологічного скринінгу в Україні;
  • Верховній Раді України: забезпечити затвердження на рівні закону загальнодержавної цільової програми боротьби з онкологічними захворюваннями (у разі подання її на розгляд в установленому порядку Кабінетом Міністрів України);
  • Кабінету Міністрів України: затвердити національну стратегію контролю онкологічних захворювань до 2030 р. та план дій на її виконання, визначивши основні цілі й завдання держави у цій сфері до 2030 р., інструменти для реалізації, ключові цільові показники та індикатори оцінки результативності. Також розробити та внести в установленому порядку на розгляд Парламенту законопроєкт «Про Загальнодержавну цільову програму боротьби з онкологічними захворюваннями», передбачивши їх належне щорічне фінансування та комплекс заходів, спрямованих на виконання резолюції Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я «Профілактика раку і боротьба з ним в контексті комплексного підходу» (WHA70.12).

Окрім цього викладено рекомендації Міністерству охорони здоров’я України, Міністерству соціальної політики України, Міністерству освіти і науки України, Національній академії наук України, Національній академії медичних наук України та місцевим органам виконавчої влади й органам місцевого самоврядування. Зокрема, МОЗ рекомендується:

  • переглянути та вдосконалити галузеві стандарти профілактики, діагностики та лікування онкологічних захворювань у дітей та дорослих з урахуванням сучасних світових практик у цій сфері, ефективність яких клінічно доведена, зокрема, забезпечити офіційний переклад та адаптацію до практики вітчизняної галузі охорони здоров’я міжнародних клінічних протоколів з онкології та на їх підставі розробити клінічний маршрут пацієнта при наданні онкологічної допомоги;  
  • затвердити порядок проведення обов’язкового онкоскринінгу населення, у тому числі на первинному рівні медичної допомоги та ін.

За матеріалами iportal.rada.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті