В Україну буде закуплений лікарський засіб ремдесивір — Максим Степанов

3 вересня під час брифінгу щодо поточної ситуації з поширенням COVID-19 в Україні Максим Степанов, міністр охорони здоров’я України, повідомив про те, що станом на 9:00 в Україні виявлено 128 228 лабораторно підтверджених випадків COVID-19 та 59 676 пацієнтів одужали. За добу зафіксовано 2430 нових випадків, а одужали 859 пацієнтів.

За попередню добу було здійснено 46 151  тестування, з них 23 990 — методом полімеразної ланцюгової реакції та 22 161 — методом імуноферментного аналізу.

У розрізі регіонів найбільше нових випадків інфікування зареєстровано в Харківській (301), Києві (280), Тернопільській (242), Львівській (209), Івано-Франківській (163), Чернівецькій (137) та Одеській (116) областях.

М. Степанов повідомив, що на сьогодні задіяно 29,7 тис. лікарів для лікування хворих на коронавірусну хворобу, а також 46 тис. середнього та молодшого персоналу.

Окрім того, він зазначив, що на засіданні Кабінету Міністрів України, яке відбулося 2 вересня, було прийнято рішення про виділення додаткових коштів для закупівлі лікарського засобу Ремдесивір. «На даний момент цей лікарський засіб не зареєстровано в Україні, але він включений у національний протокол лікування COVID-19, і закон дозволяє його ввезти на територію країни», — наголосив міністр. Також станом на початок вересня 2020 р. заклади охорони здоров’я забезпечені всіма необхідними засобами індивідуального захисту.

Продовжив брифінг заступник міністра з питань європейської інтеграції Ігор Іващенко, який зазначив, що одним з основних пріоритетних напрямків роботи відомства є регулювання обігу лікарських засобів, а також розвиток високотехнологічної медичної допомоги. Ключовим завданням МОЗ у сфері регулювання обігу лікарських засобів є забезпечення взаємодії із регуляторними органами Європейського Союзу (ЄС).

Так, наразі МОЗ налагоджує роботу із Європейським агентством з лікарських засобів (European Medicines Agency — ЕМА). Зокрема, серед ключових питань, які обговорювалися та щодо яких досягнуто домовленостей є:

  • участь представників вітчизняних регуляторних органів, а саме ДП «Державний експертний центр МОЗ України», та можливість їх доступу до інформаційних систем ЕМА;
  • участь вітчизняних фахівців та експертів у навчальних програмах ЕМА;
  • експертна підтримка представників агенції МОЗ України при розробці нормативно-правових актів та політик щодо подальшої гармонізації українського законодавства відповідно до положень ЄС;
  • співпраця вітчизняних експертів з представниками ЕМА у питаннях реєстрації лікарських засобів, фармаконагляду, проведення клінічних досліджень тощо.

Іншим важливим питанням є впровадження 2D-кодування лікарських засобів в Україні. І. Іващенко повідомив, що 3 вересня відбудеться перша нарада в МОЗ щодо впровадження 2D-кодування. «2D-кодування — це механізм, який передусім передбачає боротьбу із появою фальсифікованих лікарських засобів на фармацевтичному ринку України. Причому йдеться про суттєву зміну підходу щодо боротьби із фальсифікованими ліками, оскільки із введенням 2D-кодування унеможливлюватиметься взагалі поява таких ліків», — підкреслив заступник міністра.

Також заступник міністра нагадав, що МОЗ розроблено проєкт Технічного регламенту на косметичну продукцію, який спрямований на підвищення якості та безпеки косметичної продукції шляхом виключення мутагенних та канцерогенних речовин із їх складу.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті