Урядом утворено центр трансплант-координації та виділено додаткове фінансування для eHealth і Держлікслужби

23 вересня відбулося позачергове засідання Уряду, під час якого прийнято ряд нормативних актів у сфері охорони здоров’я.

Зокрема, Урядом погоджено проєкт Указу Президента України «Про делегацію України для участі в засіданнях Європейської комісії з фармакопеї», до складу делегації увійшли 6 осіб. Так, главою делегації запропоновано обрати очільника голови Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (Держлікслужба) Романа Ісаєнко. Заступником голови делегації визначено Ірину Суворову, директора Департаменту контролю якості лікарських засобів Держлікслужби. Членами делегації обрано Олександра Гризодуба, директора ДП «Український науковий фармакопейний центр якості лікарських засобів», та Олександра Комаріду, генерального директора Директорату фармацевтичного забезпечення МОЗ України.

Також під час засідання прийнято рішення про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених МОЗ на 2020 р.

По-перше, у зв’язку з погіршенням епідемічної ситуації, пов’язаної з поширенням в Україні COVID-19, виникла потреба в збільшенні кількості тестувань методом полімеразної ланцюгової реакції лабораторними центрами МОЗ України та придбанні відповідного лабораторного обладнання. Для цього перерозподілено кошти в сумі 14 598 000 грн.

По-друге, перерозподіл видатків споживання в сумі 13 млн грн здійснено для забезпечення центрального апарату Держлікслужби та її територіальних органів додатковими коштами з метою спрямування їх на оплату праці і здійснення нарахування, оплату товарів і послуг, комунальних послуг та енергоносіїв, поточні трансферти, інші поточні видатки за бюджетною програмою КПКВК 2307010 «Керівництво та управління у сфері лікарських засобів та контролю за наркотиками». Недофінансування виникло у зв’язку зі зменшенням у 2020 р. видатків на утримання центрального апарату та 25 територіальних органів порівняно з 2019 р. Недостатнє фінансування всіх без винятку статей видатків Держлікслужби може призвести до критичної ситуації, а саме:

  • майже повністю використані видатки на експлуатаційні та комунальні послуги, що призвело до отримання територіальними службами попереджень про припинення надання послуг, а в деяких випадках його призупинено; орендодавці попереджають про розірвання договорів оренди, що створює загрозу виселення служб та лабораторій із орендованих приміщень та унеможливлює належне виконання основних завдань та функцій, покладених на службу;
  • через відсутність коштів неможливим є проведення відбору та експертизи (випробування) зразків медичних виробів, що знижує ефективність їх перевірок (швидкі тести для діагностики коронавірусної хвороби, комбінезони медичні захисні, маски медичні тощо); у зв’язку з епідеміологічною ситуацією, яка склалася із поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, засоби масової інформації, соціальні мережі та громадяни постійно повідомляють про невідповідність медичних виробів, зокрема, тестів для діагностики хвороби, засобів індивідуального захисту (комбінезони медичні захисні, маски медичні) тощо;
  • відсутність коштів на придбання реактивів, стандартних зразків для проведення лабораторних аналізів, комплектуючих і деталей для ремонту лабораторного обладнання може призвести до зупинки лабораторій;
  • видатки на оплату праці та нарахування доведені на рівні 2018 р. без врахування підвищення посадових окладів держслужбовців у 2019–2020 рр., що призводить до відтоку професійних кадрів;
  • відсутність коштів на сплату міжнародних членських внесків є загрозою виключення з Системи співробітництва фармацевтичних інспекцій) (Pharmaceutical Inspection Co-operation Scheme — PIC/S), а Україна зараз є єдиною країною на пострадянському просторі, яка є членом цієї міжнародної організації.

По-третє, перерозподілено 13 млн 307 тис. грн з метою забезпечення функціонування центральної бази даних електронної системи охорони здоров’я (далі — ЦБД ЕСОЗ), а саме — забезпечення оплати послуг віртуальних дата-центрів технологічних вузлів ЦБД ЕСОЗ (9 млн 145 тис. грн), оплати послуг із адміністрування та технічної підтримки ЦБД ЕСОЗ (4 млн 42 тис. грн), оплати послуг із проведення додаткової державної експертизи у сфері технічного захисту інформації комплексної системи захисту інформації інформаційно-телекомунікаційної системи «Центральна база даних електронної системи охорони здоров’я» (120 тис. грн).

Тепер перерозподіл цих видатків МОЗ має погодити з Комітетом Верховної Ради України з питань бюджету і тільки після цього Міністерство фінансів України внесе відповідні зміни до розпису державного бюджету.

Також під час засідання прийнято розпорядження КМУ «Про утворення спеціалізованої державної установи «Український центр трансплант-координації». Фінансування даної установи планується здійснювати за бюджетною програмою 2301550 «Реалізація пілотного проєкту щодо зміни механізму фінансового забезпечення оперативного лікування з трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів», на яку в 2021 р. наразі планується виділити 112 млн грн.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті