Максим Степанов звернувся до органів місцевого самоврядування із закликом контролювати дотримання карантинних правил

30 Вересня 2020 10:59 Поділитися

30 вересня під час брифінгу щодо поточної ситуації з поширенням коронавірусної хвороби COVID-19 в Україні Максим Степанов, міністр охорони здоров’я України, повідомив, що за минулу добу зареєстровано 4027 нових випадків інфікування вірусом, у той же час одужали 2110 пацієнтів. Загалом станом на 30 вересня в Україні зафіксовано 208 959 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, із них 4129 летальних та 92 360 пацієнтів одужали.

За добу здійснено 51 229 досліджень, з яких 27 572 — методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) та 23 657 — методом імуноферментного аналізу (ІФА). У розрізі регіонів найбільше нових випадків інфікування зареєстровано в Харківській — 549 (м. Харків — 405), Донецькій — 345, Дніпропетровській — 271 (м. Дніпро — 257), Львівській — 265, областях та Києві — 219.

Максим Степанов звернувся до органів місцевого самоврядування із закликом дотримуватися карантинних правил, які встановлені МОЗ України.

Окрім того, міністр зазначив, що одним із пріоритетів МОЗ є надання медичної допомоги при пологах у повному обсязі. Тому у бюджетній пропозиції, поданій відомством до проєкту бюджету на 2021 р., передбачено збільшення тарифу щодо надання такої допомоги. Також МОЗ розрахувало на наступний рік базову ставку тарифного пакету медичної допомоги новонародженим у складних неонатальних випадках. Вона буде застосовуватись з коригувальними коефіцієнтами. Запропонований у бюджетному запиті тариф — від 35 972 до 194 489 гривень.

Заступник міністра з питань європейської інтеграції Ігор Іващенко поінформував про останні новини щодо розвитку фармацевтичного сектору та високотехнологічної медичної допомоги. Відтак, за словами заступника міністра, МОЗ активно працює над впровадженням рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я щодо раціонального призначення, а також застосування лікарських засобів у закладах охорони здоров’я.

Наразі вже внесено певні зміни в накази МОЗ, які насамперед передбачають надання переваги щодо застосування у разі можливості неін’єкційних ліків. Також передбачається надання переваги застосуванню пероральних форм лікарських засобів перед ін’єкційними.

Такі зміни дозволять не лише покращити можливість застосування безболісних методів введення лікарських засобів та їх застосування, але й дозволять покращити психологічний та емоційний стан пацієнтів, а також суттєво сприятимуть економії, оскільки пероральні форми ліків є значно дешевшими, ніж ін’єкційні форми.

Повідомив заступник міністра і про те, що в умовах боротьби із коронавірусною хворобою населення потрібно забезпечити якісними та ефективними дезінфекційними засобами, тобто такими, які мають підтверджені характеристики. МОЗ у цьому напрямку внесено зміни до порядку реєстрації дезінфекційних засобів, які спрямовані на вдосконалення процедури реєстрації, враховуючи ефективність, специфічність дії дезінфекційного засобу, аналізу та експертизи досьє. Нагадав він і про те, що минулого тижня на засіданні Уряду було схвалено розпорядження щодо створення українського центру з питань трансплант-координації.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті