«ФАРМЕД» — нова асоціація на українському фармацевтичному ринку

Зважаючи на розгалуженість української Фарми та значну кількість її гравців, досить часто врахувати їх інтереси чи навіть просто дізнатися про ставлення до тих чи інших профільних питань може стати завданням із зірочкою. Не кажучи про досягнення консенсусу з тих чи інших профільних спірних питань. Саме для того, щоб консолідувати думку певної групи зацікавлених сторін, а також впевнитися, що їх права відстоюються, а голос враховується, і створюються фармацевтичні асоціації. Так, новою «зіркою» на фармацевтичному небосхилі стала громадська спілка «Асоціація імпортерів та дистриб’юторів фармацевтичної та медичної продукції «ФАРМЕД», про яку детально редакції розповів голова її правління Ігор Лукашенко.
— Ігорю Анатолійовичу, вітаємо. Розкажіть, будь ласка, що спонукало вас до створення громадської спілки в такий досить турбулентний для всього світу час?

— Реалії є такими, що навіть великим компаніям важко підтримувати високу конкурентоспроможність на ринку України. Політична нестабільність, інфляція, непрогнозована податкова політика, неефективна бюрократія, рівень податків та умови доступу до ресурсів, недобросовісна конкуренція та на додаток до економічної кризи ще й пандемія коронавірусу в Україні залишають мало шансів малому й середньому бізнесу вижити в такому середовищі.

Тому навесні 2020 р. у деяких імпортерів та дистриб’юторів лікарських засобів та медичної продукції, представників малого та середнього сегментів, виникла ідея щодо об’єднання своїх зусиль не тільки для підтримки один одного, але й зміни конкурентного середовища фармацевтичного ринку України в більш сприятливий та вільний бік.

Тут варто відмітити, що розпочати свою діяльність у ключі покращення умов гри на фармацевтичному ринку ми планували із створення іншої організації — «ГС «Асоціація відповідальних виробників дієтичних добавок». Рішення про її створення, анонсоване в рамках од­нієї з подій наприкінці минулого року, було дуже позитивно сприйняте профільною спільнотою, оскільки ринок дієтичних добавок, на жаль, представлений не лише доброчесними та відповідальними гравцями та потребує врегулювання.

Однак пандемія внесла значні корективи в орієнтацію роботи та профіль інтересів як глобальної, так і української системи охорони здоров’я. Необхідно було швидко реагувати на нові потреби та проблеми, що виникали та й продовжують виникати сьогодні через пандемію. У зв’язку з цим було прийнято вольове рішення переорієнтувати інте­рес відповідно до нагального попиту суспільства.

Так, попри карантинні обмеження та часто складний економічний стан, спільними зусиллями в жовтні 2020 р. все ж таки була зареєстрована громадська спілка «Асоціація імпортерів та дистриб’юторів фармацевтичної та медичної продукції «ФАРМЕД».

Асоціація «ФАРМЕД» є добровільним некомерційним недержавним об’єднанням юридичних та фізичних осіб, яка представляє професійні та бізнес-інтереси імпортерів та дистриб’юторів фармацевтичної та медичної продукції, що оперують на ринку України.

— У чому полягає основна мета «ФАРМЕД»?

— Загалом, Асоціація створена з метою захисту загальних майнових, виробничих та інших інтересів членів Асоціації. Наше основне завдання полягає в об’єднанні зусиль наших членів та їх координації з метою підвищення конкурентоспроможності малого та середнього бізнесу у фармацевтичній сфері, що у підсумку буде корисним для покращення забезпечення лікарськими засобами і медичною продукцією населення України, сприяння розвитку фармацевтичної галузі в Україні та імплементації норм міжнародного права в національне законодавство, підвищення професійного рівня фахівців та захисту їх громадських, професійних і соціальних інтересів.

— Які основні напрями своєї роботи наразі ви можете виокремити?

— Думаю, що серед основних можна визначити підтримку малого та середнього бізнесу у сфері імпорту та дистрибуції лікарських засобів та медичної продукції, а також захист його інтересів.

Також ми плануємо брати активну участь у роботі громадських/наглядових рад при профільних міністерствах/службах та організації й проведенні громадських експертиз проєктів законів і підзаконних актів, рішень та інших нормативних документів. Адже переоцінити важливість останніх у часи, коли законодавчих ініціатив більше, ніж, мабуть, самих гравців на ринку, досить складно.

Також ми плануємо займатися розробкою пропозицій змін до чинної нормативно-правової бази та подання їх до профільних органів. Зокрема, щодо ліцензійних вимог (розмір складу, вимоги до персоналу, обсяги валідаційних процедур тощо), вимог при реєстрації лікарських препаратів та обігу (фармаконагляд, розмір шрифту маркування упаковок, маркування з використанням одиниць SI тощо), стратегії боротьби з нелегальними поставками лікарських засобів («паралельний/сірий/чорний імпорт»), протидії поширенню фальсифікованої продукції та підробок лікарських засобів на ринку України, та інших питань, актуальних для членів Асоціації.

До цього ж напряму роботи можна віднести й участь у громадських обговореннях та консультаціях з громадськістю, які проводять органи виконавчої влади, проведення громадських антикорупційних експертиз проєктів нормативно-правових актів, розробку і подання зауважень та пропозицій з цих питань.

Звичайно, у сфері наших інтересів — сприян­ня реалізації членами Асоціації своїх законних прав та інтересів, пов’язаних з отриманням і наданням кваліфікованих послуг у сфері імпорту та дистрибуції лікарських засобів та медичної продукції. Пліч-о-пліч тут йде й надання членам Асоціації консультаційних, посередницьких, представницьких, юридичних та інших послуг; сприяння дотриманню норм професійної етики працівниками фармацевтичної галузі в Україні.

Важливим, на мою думку, є здійснення заходів з недопущення та припинення недобросовісної конкуренції на фармацевтичному ринку, а також створення спільних робочих груп з питань операційної діяльності дистриб’юторів із відповідними державними органами та службами і встановлення й розвиток всебічних зв’язків з іншими фармацевтичними організаціями, спілками, а також суміжними галузями.

— Розкажіть, будь ласка, детальніше про структуру організації та її членів.

— Керівним органом Асоціації «ФАРМЕД» є правління, головою якого я якраз і є. Діяльність та управління громадською спілкою здійснюється виключно за рахунок членських внесків.

Щодо членів, то наразі вступити до Асоціа­ції висловили намір близько 20 компаній, що мають ліцензії на імпорт та оптову торгівлю лікарськими засобами. Але спілка щойно зареєстрована, і зараз триває організаційна робота стосовно вибору банківської установи та відкриття рахунків, пошуку приміщення для офісу, розробки сайту тощо. Орієнтовно через тиждень ми будемо готові приймати членів…

— На українському ринку представлена безліч профільних асоціацій. У чому особливість «ФАРМЕД»?

— У принципі, не така вже «безліч» асоціацій існує на ринку. А реально діючих — набагато менше. Але наша особливість полягає в тому, що ми створені для захисту саме малого та середнього сегмента бізнесу нашого профілю, на противагу організаціям, які захищають здебільшого інтереси великих компаній.

При цьому наші потенційні члени — це зовсім не мала кількість компаній, які мають невеликі обсяги, але вони також платять податки, дотримуються чинного законодавства у вкрай складних умовах, створюють робочі місця, й не менше, а часто — і набагато більше потребують недискримінаційних умов з боку держави, уваги й поваги з боку державних органів і рівності прав і можливостей з боку бізнесу.

Разом ми захистимо свій бізнес, відстоїмо власні права, зробимо більш сприятливими умови розвитку для середнього та малого бізнесу! 

Ірина Бондарчук
P.S. Якщо ви зацікавлені долучитися до ГС «ФАРМЕД» чи у вас виникли питання щодо її роботи, звертайтеся за електронною адресою [email protected] чи за тел.: +38 (050) 335-05-57, +38 (073) 759-79-41.
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті