Пацієнтські організації України презентували законопроєкт про медичний канабіс

20 жовтня 2020 р. відбувся пресбрифінг, під час якого представники пацієнтських організацій та активісти презентували законопроєкт про медичний канабіс.

Десятки тисяч дітей з епілепсією та мільйони пацієнтів із онкопатологією, хворобою Паркінсона, псоріазом, посттравматичним стресовим розладом, депресією, паліативних хворих та осіб з іншими нозологіями, чекають на прийняття закону щодо врегулювання питання медичного канабісу.

Прийняття цього законопроєкту відкладається щороку — у той час, коли українські громадяни змушені страждати через нестерпний біль. Полегшити їхні страждання можна б було за допомогою ліків на основі медичного канабісу. Натомість цей законопроєкт, за словами влади, «не на часі».

Чому врегулювання питання медичного канабісу на часі, як ніколи?

Геннадій Шабас, Громадська організація «Українська асоціація медичного канабісу»: «Закон, що регулює доступ пацієнтів до ліків на основі канабісу, вирішить питання не лише 2 000 000 українців та надасть можливість вченим досліджувати нині заборонені речовини, а також відкриє нові ринки для України, що дозволить залучити інвестиції в галузь, яка продемонструє феноменальне зростання по всьому світу. Щодо побоювань деяких громадян стосовно зловживання канабісом — нагадую, що мова йде винятково про контрольований державою обіг».

Вікторія Мостовенко, мати Софійки Мостовенко: «У моєї трирічної доньки Софії епілепсія з народження. Вона щодня страждає від судом, які викручують її тіло від 3 до 6 разів на добу. Усі препарати, які приймає Софія протягом 2,5 років, ми купуємо з-за кордону — бо в Україні немає ефективних ліків від складної епілепсії. Звісно, із закриттям кордонів це було жахіття — ціни в перекупників злетіли в 5–6 разів. Єдине, що нас підтримувало — це конопляна олія із канабіноїдами CBD, яку Софія приймає вже півтора року. Про ефективність та дозування CBD-олії сорту «Павутиння Шарлотти», спеціально призначеного для дітей з епілепсією, я дізналася із соцмереж та замовила у виробника з США. Через 3 міс вживання стан Софії значно покращився — після прийому 5 крапель олії напад судом тривав лише кілька хвилин на відміну від години, як це було раніше. Я не можу зрозуміти, чому моя дитина, як і багато дітей та дорослих в Україні, позбавлена права використовувати ці безпечні та ефективні ліки на рослинній основі — та благаю надати нам можливість жити гідно та без болю в рідній країні».

Мар’яна Пиріжок, «Українська спільнота людей з розсіяним склерозом» (Ukrainian community of people with multiple sclerosis — UCMS): «Ліки на основі медичного канабісу плутають з наркотиками. Такі спекуляції відкидають нашу медичну систему назад на роки. А для пацієнтів із розсіяним склерозом легалізація медичного канабісу означає зменшення спастичності, болю та тремору — тобто реальне підвищення якості життя».

Інна Іваненко, Благодійний фонд «Пацієнти України»: «Українські пацієнти дуже часто залишаються поза межами уваги нашої влади — взяти хоча б недостатній бюджет на систему охорони здоров’я. Але найбільше обурює те, що, крім грошей, існують штучні державні бар’єри в доступі до лікування! Питання медичного канабісу, яке вже мало бути вирішене багато років тому для полегшення стану людей, досі «не на часі». Тому ми, пацієнти, як завжди, взяли все у свої руки та ініціюємо цей законопроєкт. Ми в жодному разі не зупинимося, поки не подолаємо супротив».

Довідка

«Павутиння Шарлотти» — сорт канабісу із високим рівнем непсихоактивного канабідіолу (CBD), виведений спеціально для дівчинки на ім’я Шарлотта Фігі з рідкісною формою епілепсії — синдромом Драве. Його було виведено компанією з вирощування медичного канабісу в штаті Колорадо (США) «The Stanley Brothers», він дав надію багатьом дітям із фармрезистентною епілепсією в усьому світі.

Країни, в яких питання канабісу законодавчо врегульовано: США, Канада, Уругвай, Мексика, Колумбія, Венесуела, Бразилія, Чілі, Парагвай, Аргентина, Нова Зеландія, Таїланд, Південна Африка, Ізраїль, Австралія, Нідерланди, Німеччина, Грузія, Чехія, Польща, Греція, Велика Британія, Португалія, Данія, Австрія, Румунія, Македонія, Хорватія та багато інших.

Прийняття законопроєкту в Україні дозволить: 

  • створити реабілітаційні центри для лікування канабісом ветеранів з постравматичним стресовим розладом. Близько 300 тис. українських військових брали участь у війні, натомість лише 3,5% отримали психологічну допомогу, а 10–20% ветеранів замислюються про суїцид.
  • зареєструвати препарати на основі медичного канабісу для лікування:
    • 1 042 861 онкохворого;
    • 18 000 дітей з епілепсією;
    • 1 000 000 паліативних хворих;
    • хворих на депресію та з тривожними станами;
    • пацієнтів з хворобою Альцгеймера, Паркінсона, розсіяним склерозом, псоріазом тощо.

За матеріалами пресрелізу ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті