АПАУ просить вдосконалити процедуру ціноутворення товарів протиепідемічного призначення

ГС «Аптечна професійна асоціація України (АПАУ)» звернулася до прем’єр-міністра України з проханням виправити ситуацію, що склалася з реалізацією аптеками лікарських засобів після прийняття постанови КМУ від 22.04.2020 р. № 341 «Про заходи щодо стабілізації цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, товари протиепідемічного призначення».

В АПАУ наголошують, що згідно з даним документом у разі підвищення вартості таких товарів декларуванню підлягає роздрібна ціна. Однак процес ціноутворення лежить у площині виробника (постачальника), а аптечні заклади лише встановлюють свою націнку, яка обмежена законодавством.

Таким чином,  якщо постачальник (виробник) підвищив свою оптово-відпускну ціну на 30%, аптека, закупивши його та задекларувавши зміну роздрібної ціни, зможе почати продавати такий товар тільки через 30 днів з часу декларування. Через це зупиняється реалізація антибіотиків, що призводить до неможливості аптеками задовольняти потреби населення в цих товарах та погіршується епідеміологічний стан населення. Тому в АПАУ просять дозволити почати реалізовувати ці товари відразу після декларування або через кілька днів.

Аналогічні листи АПАУ направила Міністру охорони здоров’я та Міністру розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

Пропонуємо до уваги повний текст листа.

Громадська спілка «Аптечна професійна асоціація України (АПАУ)»

від 21 жовтня 2020 р. № 167

Щодо внесення змін до

Постанови КМУ від 22.04.2020 р. № 341

Прем’єр-міністру України

Шмигалю Д.А.

Шановний Денисе Анатолійовичу!

Громадська спілка «Аптечна професійна асоціація України (АПАУ)» засвідчує Вам свою повагу та звертається до Вас з наступним проханням.

У час карантинних обмежень та активної боротьби з поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19 всі учасники ГС «АПАУ» щоденно забезпечують населення лікарськими засобами, медичними виробами та засобами індивідуального захисту.

18.05.2020 р. набула чинності Постанова КМУ від 22.04.2020 р. № 341 «Про заходи щодо стабілізації цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, товари протиепідемічного призначення», якою затверджено 2 переліки таких товарів та порядок декларування зміни роздрібних цін на відповідні товари.

До товарів протиепідемічного призначення, що необхідні для запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, віднесені ліки, антисептики та дезінфекційні засоби, а також засоби індивідуального захисту.

Відповідно до Порядку декларування зміни роздрібних цін, затвердженого Постановою КМУ від 22.04.2020 р. № 341, також встановлені терміни, які необхідно витримати (тобто покласти такі товари на склад) після декларування і до моменту можливості їх реалізації, а саме:

  • у випадку підвищення ціни на 5–10% у порівнянні з ціною, яка була 18.05.2020 р., — товари можна реалізовувати через 3 дні після декларування (не враховуючи дня декларування);
  • у випадку підвищення ціни на 10–15% у порівнянні з ціною, яка була 18.05.2020 р., — товари можна реалізовувати через 14 днів після декларування (не враховуючи дня декларування);
  • у випадку підвищення ціни на 15% і більше в порівнянні з ціною, яка була 18.05.2020 р., — товари можна реалізовувати через 30 днів після декларування (не враховуючи дня декларування).

Варто зазначити, що ціни на товари протиепідемічного призначення встановлюють постачальники (виробники), в той час як аптечний заклад робить лише свою націнку до закупівельної ціни. Тобто якщо такий постачальник (виробник) підвищив свою оптово-відпускну ціну на 30%, аптека, закупивши його та задекларувавши зміну роздрібної ціни, зможе почати продавати такий товар тільки через 30 днів з часу декларування.

Наразі на більшість лікарських засобів, зокрема антибіотики, виробники підвищили ціни на 15–30% і більше. Частина з препаратів взагалі відсутня на ринку і не постачається дистриб’юторами або виробниками.

Отже, аптечні заклади не можуть реалізовувати антибіотики, які фактично ними закуплені, наявні в закладі, але не можуть бути продані кінцевому споживачу, оскільки підпадають під заборону реалізації, встановлену Постановою КМУ від 22.04.2020 р. № 341.

Наслідками такої державної політики контролю за роздрібними цінами є щоденне зростання дефіциту ліків, неможливість аптек задовольняти потреби населення в цих товарах та погіршення епідеміологічного стану населення країни в цілому.

У зв’язку з усім вищевикладеним ГС «АПАУ» вкрай занепокоєна ситуацією, що суттєво підриває спроможність системи охорони здоров’я України протидіяти поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) та гострих респіраторних захворювань.

ГС «АПАУ» пропонує терміново ініціювати внесення змін до Порядку декларування зміни роздрібних цін, затвердженого Постановою КМУ від 22.04.2020 р. № 341, та дозволити реалізовувати товари протиепідемічного призначення одразу після декларування зміни роздрібних цін на них, або встановити мінімальний строк для початку реалізації — 3 дні після декларування.

З повагою

Володимир Руденко, директор ГС «АПАУ»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті