Формування ПМГ–2021: відбулося перше засідання робочої групи медичних експертів

29 Жовтня 2020 1:02 Поділитися

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) повідомляє про результати першого засідання Робочої групи медичних експертів за Програмою медичних гарантій (ПМГ) у 2021 році. Темою для обговорення була розробка проєктів умов закупівлі медичних послуг та їх специфікацій за напрямом медичної допомоги при гострому мозковому інсульті.

До роботи над новими вимогами пакету «Гострий мозковий інсульт» та узгодження питань щодо специфікацій НСЗУ залучила провідних вітчизняних фахівців галузі, зокрема, керівників інсультних центрів, практикуючих лікарів.

Повідомляється, що основні зміни у ПМГ–2021 будуть спрямовані для стимулювання закладів до надання високотехнологічної медичної допомоги. Зокрема, це стосується проведення тромбекстракції та наявності в закладі окремих ліжок суто для хворих з інсультом.

До нових вимог пропонується включити:

  • наявність необхідної сучасної апаратури для проведення нейровізуалізації у пацієнтів з підозрою на гострий мозковий інсульт, не пізніше ніж через 60 хв з моменту звернення;
  • забезпечення закладу умовами та обладнанням для анестезіологічного супроводу пацієнта під час нейровізуалізації;
  • обладнання приймального відділення місцем для тромболізису, де проводитиметься безперервна пульсоксиметрія, контроль артеріального тиску в автоматичному режимі, електрокардіограма, забезпечення прохідності дихальних шляхів відповідно до сучасних принципів, безперервна інгаляція кисню тощо.

Також під час засідання обговорено питання своєчасного знеболення на всіх етапах діагностики та лікування, забезпечення лікарськими засобами, медичними виробами та витратними матеріалами. Окрему увагу було звернено на обов’язкове анестезіологічне забезпечення під час усіх інвазивних діагностичних процедур, цілодобовий доступ до ненаркотичних та наркотичних знеболювальних засобів.

Фахівці також вважають, що слід включити у вимоги до закладу проведення обов’язкових тренувань для персоналу з метою скорочення часу перебування хворого в приймальному відділенні (так званий час від «порогу до голки») до пів години. Адже, що швидше буде надано допомогу хворому з інсультом, то більше у нього шансів на одужання та повернення до звичного життя.

Голова Робочої групи з питань розробки проєктів умов закупівлі медичних послуг та їх специфікацій у рамках ПМГ за напрямом медичної допомоги при гострому мозковому інсульті, заступник директора Південного міжрегіонального департаменту НСЗУ Дмитро Самофалов зазначив: «Жертвами судинних захворювань в Україні стають близько 100 тис. людей, при цьому в гострий період помирає кожен третій, ще 15–20% упродовж найближчого року–двох, а серед тих, хто вижив, інвалідами залишаються 80%. Показники захворюваності та смертності, значний відсоток інвалідизації внаслідок інсульту в Україні зумовлюють високу медичну та соціальну значимість даного захворювання, тому НСЗУ вже другий рік поспіль відносить медичну допомогу при гострому мозковому інсульті до пріоритетних медичних послуг, за які сплачує за підвищеним тарифом. Такий підхід стимулює заклади охорони здоров’я розвивати цей напрямок та відповідати світовим стандартам».

В НСЗУ повідомляють, що до ПМГ–2021 входить 35 пакетів медичних послуг, серед них два з лікування COVID-19 та 7 нових пакетів, яких не було в поточному році. Це такі пакети, як:

  • «Готовність до реагування на інфекційні захворювання та епідемії»;
  • «Стоматологічна допомога дорослим та дітям»;
  • «Ведення вагітності в амбулаторних умовах»;
  • «Лікування пацієнтів методом інтракорпорального діалізу в амбулаторних умовах»;
  • «Супровід та лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги»;
  • «Діагностика, лікування та супровід пацієнтів з гематологічними захворюваннями (або підозрою на відповідні захворювання) у дорослих та дітей в амбулаторних та стаціонарних умовах»;
  • «Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами з охорони психічного здоров’я».

За матеріалами nszu.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті