«З дитиною в реанімації»: в Україні з’явилася брошура для батьків, яка допомагає зорієнтуватися у відділенні інтенсивної терапії

03 Листопада 2020 12:56 Поділитися

На допомогу мамам і татам, чиї діти опинилися в реанімації, представники громадської організації «Горизонталі» створили спеціальну брошуру «З дитиною в реанімації: що важливо знати». Мета її створення — підтримати батьків у відділенні інтенсивної терапії. 

Згідно із дослідженням InfoSapiens 45% українців не знають про своє право на доступ до дитячої реанімації. Водночас кожного п’ятого не допустили в реанімаційне відділення.

Розгубленість і страх — цілком природна реакція на те, що дитина потрапила до реанімації. Проте батькам вкрай важливо не затриматися у цьому стані. Тому що поруч зі спокійними впевненими дорослими і дитина почувається спокійніше.

У брошурі батьки зможуть знайти відповіді на питання, які найчастіше турбують їх у таких ситуаціях. Наприклад:

  • чи можуть рідні перебувати з дитиною 24/7 у відділенні інтенсивної терапії;
  • що можна зробити для дитини;
  • навіщо дитину фіксують і чи можна цього уникнути;
  • чому не можна вживати рідину перед наркозом;
  • що це за трубочки/монітори/обладнання;
  • як дізнатися, чим лікують дитину;
  • чи боляче дитині;
  • коли дитину випишуть тощо.

До відповідей на запитання долучилися дитячі лікарі та психологи.

«Спокійні батьки — це батьки, яким вистачає інформації про те, що відбувається з дитиною. Такі батьки потребують менше уваги медперсоналу, готові самі доглядати за дитиною — виконувати гігієнічні процедури, спостерігати за реакціями. Від цього виграють усі: батьки, хвора дитина. І медперсонал, у якого зменшується навантаження. Ми провели багато годин у розмовах з лікарями, медсестрами і сім’ями з дитячих реанімацій, щоб скласти перелік питань. Тож посібник охоплює найважливіші теми, які стосуються перебування з дитиною в реанімації», — розповідає засновник «Горизонталей» й укладач брошури Анастасія Леухіна.

Зараз посібник доступний в електронному форматі. Будь-яка родина чи лікар можуть завантажити його і роздрукувати на звичайному принтері.

Якщо ви знаєте сім’ю, якій допоможе цей посібник, завантажте його на сайті «Відкриті двері реанімації», натиснувши зелену кнопку «Завантажити посібник».

Якщо ви — лікар дитячої реанімації, завантажте посібник, роздрукуйте його і давайте батькам у вашому відділенні. Ця брошура знизить навантаження лікарям і медсестрам, тому що на багато питань уже є відповіді.

Посібник поширюється за підтримки International Women’s Club of Kyiv.

Довідка

З червня 2016 р. дитячі і дорослі реанімації (відділення інтенсивної терапії — ВІТ) офіційно відкриті для відвідування. Близькі мають право приходити до пацієнта 24/7. Одна людина може перебувати біля ліжка цілодобово. Такі правила визначає наказ Міністерства охорони здоров’я України від 15.06.2016 р. № 592.

З початком пандемії наказ № 592 не скасували і не змінили. Відвідувати пацієнтів можна так само, як до пандемії, за умови, що відвідувачі дотримуються вимог санітарно-протиепідемічного режиму, які встановлені у відділенні (мають необхідні засоби індивідуального захисту, проходять скринінги тощо).

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов на одному з брифінгів також підкреслив: «МОЗ не забороняло відвідування пацієнтів, які перебувають у реанімації».

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

 

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті