COVID-19: більш швидке одужання може вказувати на тривалий імунітет

09 Листопада 2020 12:25 Поділитися

Нещодавно дослідники виявили, що у деяких людей, які швидко одужали від COVID-19, протягом декількох місяців зберігалися антитіла проти SARS-CoV-2. Це відкриття свідчить про потенціал довгострокового захисту в осіб з сильною початковою імунною відповіддю.

За даними Центрів з контролю і профілактики захворювань США (US Centers for Disease Control and Prevention — CDC), з січня 2020 р. у США було зареєстровано понад 9 млн підтверджених випадків COVID-19.

Оскільки це число зростає з кожним днем, вчені зосереджені на тому, щоб з’ясувати, як імунна система реагує на SARS-CoV-2, вірус, що викликає COVID-19, для успішної боротьби з ним.

Дослідники вивчали ключові питання, пов’язані з імунітетом до SARS-CoV-2, з моменту його появи, включаючи те, як довго триває захист від вірусу після одужання і чи впливає тяжкість симптомів на тривалість імунітету.

Виявлення цих факторів може вплинути на те, як вчені розроблятимуть ефективні методи лікування і вакцини. Це також може вказувати на те, чи можливий колективний імунітет.

Критичним показником достатнього імунітету до будь-якого вірусного захворювання є наявність вірусоспецифічних антитіл. Стосовно SARS-CoV-2 існують суперечливі дані щодо того, чи існує довгостроковий захист від цього вірусу після одужання.

Щоб пролити більше світла на це питання, дослідники спробували виміряти рівень антивірусних антитіл у групі добровольців, що видужали після COVID-19.

Набуття імунітету

Дослідження проводилося в «Brigham and Women’s Hospital», США. Результати опубліковані в журналі «Cell».

Вчені вивчили зразки крові і клітини осіб, які видужали після COVID-19 легкого або середнього ступеня тяжкості.

Хоча у більшості пацієнтів відмічали зниження рівня антитіл до SARS-CoV-2, у невеликої групи осіб зберігалися антивірусні антитіла протягом декількох місяців.

Для проведення дослідження команда набрала 92 учасників, в основному дорослих жінок європеоїдної раси, які видужали після підтвердженого випадку COVID-19 в період з березня по червень цього року.

П’ятеро осіб у дослідженні були госпіталізовані, але у решти виявлено в основному легкі симптоми. Коли симптоми зникли, вчені зібрали зразки крові.

Після вимірювання антитіл до вірусоспецифічного імуноглобуліну G протягом 3–4 міс команда виявила, що хоча у більшості учасників відмічено зниження імунних маркерів, у 20% добровольців вироблення противірусних антитіл тривало протягом всього періоду дослідження або навіть збільшувалося.

В учасників, у яких збереглися антитіла, раніше відмічали більш коротку тривалість симптомів COVID-19, у середньому близько 10 днів, порівняно з тими, у кого був більш тривалий напад хвороби, близько 16 днів.

Це відкриття вказує на те, що ефективна імунна відповідь, яка призводить до швидкого зникнення симптомів, також може грати роль у тому, як довго зберігається імунітет.

«Тип імунної відповіді, який ми спостерігаємо у цих людей, трохи схожий на інвестування в страховий поліс — це спосіб імунної системи додати потенційний рівень захисту від майбутніх зустрічей з вірусом», — зазначив провідний автор дослідження доктор Дуейн Веземанн (Duane Wesemann).

За матеріалами medicalnewstoday.com,

фото з сайту businessinsider.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті