Уряд використовує різні джерела фінансування потреб медицини для боротьби з COVID-19 — Денис Шмигаль

06 Листопада 2020 6:37 Поділитися

6 листопада у Верховній Раді України прой­шла «Година запитань до Уряду», на якій Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль розповів про заходи, які реалізовує Уряд для підтримки медичної системи в боротьбі з поширенням COVID-19.

За словами Прем’єр-міністра, кошти на боротьбу з COVID-19 виділяються з трьох джерел фінансування: безпосередньо з Фонду боротьби з COVID-19 та його наслідками, з Національної служби здоров’я Украї­ни (НСЗУ), а також з місцевих бюджетів, які допомагають проводити протиепідемічні заходи.

Д. Шмигаль зауважив, що ще у квітні Уряд збільшив бюджет НСЗУ на 16 млрд грн для фінансування заходів з протидії захворюванню в лікарнях. «Станом на 5 листопада НСЗУ профінансувала «коронавірусний пакет» для лікарень на 7,3 млрд грн», — зазначив він.

Окрім того, фінансування потреб медицини також здійснюється безпосередньо з Фонду боротьби з COVID-19 та його наслідками. «Зокрема, у сфері охорони здоров’я — це 16,3 млрд грн. Безпосередньо профільному міністерству виділено 14,4 млрд грн», — зауважив Глава Уряду. Відтак кошти в сумі 16,3 млрд грн розподілено в такий спосіб:

  • 6,5 млрд грн спрямовані для підвищення надбавок і доплат до заробітної плати медикам, які борються з COVID-19;
  • 4,7 млрд грн — для закупівлі обладнання в приймальні відділення опорних закладів охорони здоров’я;
  • 2,7 млрд грн — на заходи із запобігання спалахам епідемій;
  • 1,7 млрд грн — на будівництво, реконструкцію та ремонт приймальних відділень;
  • 0,6 млрд грн — на забезпечення подачею кисню ліжкового фонду закладів охорони здоров’я.

«Тобто ми використовуємо різні джерела фінансування для того, аби оперативно фінансувати потреби лікарень, лабораторій та збільшувати виплати нашим медикам», — наголосив Прем’єр-міністр та додав, що інформація про витрачені кошти є відкритою та прозорою, і всі цифри можна знайти на сайті Міністерства фінансів у дашбордах, які постійно оновлюються.

Окрім того, Д. Шмигаль нагадав, що одним із впроваджених кроків підтримки медичних працівників з боку Уряду є доплати медичним працівникам на 26; 76 та 126%. Також він нагадав, що для забезпечення лікарів гідними умовами оплати праці Уряд ще на початку пандемії COVID-19 встановив два одночасні рівні доплат для лікарів, які знаходяться на передовій боротьби з поширенням захворювання.

«Доплати в розмірі 300% медичним працівникам, що залучені до боротьби з COVID-19, виплачуються вже в автоматичному режимі через НСЗУ у відповідних пакетах для всіх лікарень і лікарів. Усі необхідні для цього угоди з НСЗУ та медичними закладами укладені», — підкреслив Д. Шмигаль.

Крім того, як повідомив Прем’єр-міністр, Уряд ухвалив рішення, яке дасть змогу сімейним лікарям отримувати більше кош­тів за кожну укладену декларацію. «Ми розуміємо, що в умовах пандемії збільшилося навантаження і на сімейних лікарів, які також частково або повністю задіяні в боротьбі з коронавірусом. Тариф за одну укладену дек­ларацію буде збільшений з нинішніх 600 грн до 652 грн на рік», — підсумував він.

За матеріалами kmu.gov.ua
фото з Урядового сайту
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті