НСЗУ виплатила понад 3,4 млрд грн медичним закладам за надання амбулаторної спеціалізованої допомоги

12 Листопада 2020 3:38 Поділитися

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) інформує, що у 2020 р. уклала договори на надання амбулаторної допомоги дорослим та дітям з 1427 медичними закладами та вже виплатила понад 3,4 млрд грн за надану амбулаторну спеціалізовану медичну допомогу протягом квітня–жовтня.

Цей пакет медичних послуг покриває проведення діагностики захворювань, а також лікування тих станів, які не потребують госпіталізації пацієнта в лікарню для цілодобового нагляду, на противагу стаціонарній допомозі. Такий вид допомоги пацієнт отримує від лікарів вузької спеціалізації, таких як ендокринолог, офтальмолог, невролог, хірург тощо.

Лікарі виконують лікувальні процедури або малі хірургічні втручання, проводять дослідження та обстеження пацієнта в амбулаторних умовах, а також лікування в умовах денного стаціонару. Амбулаторна допомога є безоплатною для пацієнта, якщо він має електронне направлення від сімейного або лікуючого лікаря. До деяких лікарів-спеціалістів хворий може потрапити без направлення, це, зокрема педіатр, гінеколог, психіатр, стоматолог, нарколог, фтизіатр. Також без направлення пацієнт може звернутися до лікаря, у якого він перебуває під медичним наглядом.

У 2021 р. НСЗУ планує деталізувати пакети медичних послуг, що вже існують, враховуючи потреби як пацієнтів, так і медичних працівників, а також специфіку умов надання різних видів медичної допомоги. Так, в окремі групи послуг пропонується виділити ведення вагітності в амбулаторних умовах, інтракорпоральний перитонеальний діаліз в амбулаторних умовах, стоматологічну допомогу та профілактику, діагностику, спостереження, лікування й реабілітацію пацієнтів в амбулаторних умовах.

Якщо буде затверджено збільшення бюджету програми медичних гарантій на 2021 р. до 5% внутрішнього валового продукту, як це передбаченого Законом України від 19.10.2017 р. № 2168-VIII «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», то за ведення вагітності НСЗУ сплачуватиме закладам по 1053 грн на місяць за вагітну, яка перебуває під наглядом, а загальний обсяг коштів за цим напрямком сягатиме 2,3 млрд грн. На надання медичної допомоги пацієнтам, які потребують перитонеального діалізу, передбачено 461 млн грн, на стоматологічну допомогу — 773 млн грн.

За матеріалами nszu.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті