«Доступні ліки»: за програмою реімбурсації майже 487 тис. пацієнтів з цукровим діабетом ІІ типу отримали необхідні ліки

13 Листопада 2020 5:05 Поділитися

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) повідомляє, що з початку 2020 р. лікарі виписали понад 2 млн е-рецептів на ліки від цукрового діабету ІІ типу за програмою  реімбурсації «Доступні ліки». 1,9 млн із цих рецептів уже погашено та майже 487 тис. пацієнтів з діабетом ІІ типу отримали необхідні їм ліки в аптечних закладах у рамках програми реімбурсації.

На сьогодні до державної програми реімбурсації «Доступні ліки» включено 48 лікарських засобів для лікування діабету ІІ типу, з них 17 можна отримати безоплатно, решту, 31 лікарський засіб, — з доплатою. Їх відпускають в аптеці за електронним рецептом лікаря, з яким укладено декларацію.

НСЗУ зауважує, що в пакет безоплатних послуг на рівні первинної медичної допомоги, спрямованих на профілактику, діагностику та лікування цукрового діабету, включено вимірювання рівня глюкози в крові, регулярне вимірювання артеріального тиску, оцінку загального серцево-судинного ризику за шкалою SCORE, вимірювання індексу маси тіла, аналіз на загальний холестерин, консультація щодо здорового способу життя, направлення на інші аналізи та дослідження у вузьких спеціалістів і призначення ліків за програмою «Доступні ліки». Програму забезпечення інсулінами на сьогодні адмініструє Міністерство охорони здоров’я.

За забезпечення препаратами інсуліну пацієнтів з цукровим діабетом відповідає місцева влада. Щоб отримати інсулін, хворому необхідно прийти на прийом до свого лікаря-ендокринолога, у якого він перебуває на обліку. Ендокринолог відмічає його в реєстрі пацієнтів, що потребують інсулінотерапії, і виписує рецепт, потім слід звернутися з рецептом до аптеки та отримати інсулін безоплатно або з доплатою, залежно від категорії хворих на цукровий діабет, яким призначається певний вид і форма випуску препарату інсуліну. Перелік аптек можна дізнатися в закладах охорони здоров’я або в підрозділах з питань охорони здоров’я в кожному регіоні.

За матеріалами nszu.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті