ГО «ВФП» звернулася до МОЗ з пропозиціями щодо посилення контролю за обігом ліків

18 Листопада 2020 4:46 Поділитися

ГО «Всеукраїнська фармацевтична палата» (ВФП) звернулася до Ігоря Ващенка, заступника міністра охорони здоров’я України, з пропозиціями щодо посилення контролю за обігом лікарських засобів.

Зокрема, організація пропонує внести зміни в законодавство, дозволивши Державній службі України з лікарських засобів та контролю за наркотиками і Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів проводити контрольні закупівлі лікарських засобів у всіх суб’єктів підприємницької діяльності незалежно від форми власності без попередження, на предмет виявлення порушень Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів.

Пропонуємо увазі читачів повний текст листа.

ГО «Всеукраїнська фармацевтична палата» (ВФП)

Вих. № 13 від 13.11.2020 р.

Заступнику міністра

охорони здоров’я України

п. Іващенку І.А.

Шановний Ігорю Анатолійовичу!

Користуючись нагодою, висловлюю Вам свою повагу та звертаюся з наступним.

ГО «ВФП» — організаційний член Міжнародної федерації фармацевтів (International Pharmaceutical Federation — FIP), членами якої є громадяни України, що мають фармацевтичну освіту, й членство в якій категорично заборонено юридичним особам з метою запобігання лобіюванню інтересів будь-якого бізнесу, за винятком інтересів носіїв фармацевтичної професії та пацієнтів від надання неякісних фармацевтичних послуг.

Ми, члени ГО «ВФП», не можемо бути мовчазними спостерігачами процесів руйнації системи охорони здоров’я України.

З метою запобігання подальшому розвитку неконтрольованого зростання споживання ліків пацієнтами, яке стимулює самолікування та призводить до втрати у населення віри в ефективність системи охорони здоров’я України, що, в свою чергу, сприяє поширенню паніки у громадян та призводить до створення невиправданого попиту на лікарські засоби та медичні вироби, ГО «ВФП» пропонує терміново вжити наступних заходів:

  1. Ініціювати внесення змін до постанови КМУ «Про внесення змін до Ліцензійних умов впровадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів)», а саме :
  • дозволити Державній службі України з лікарських засобів та контролю за наркотиками та Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів проводити контрольні закупівлі лікарських засобів у всіх суб’єктів підприємницької діяльності незалежно від форми власності без попереднього попередження протягом вказаного робочого режиму на предмет виявлення порушень відпуску лікарських засобів відповідно до вимог наказу МОЗ України  від 19.07.2005 р. № 360.
  1. Терміново прийняти проєкт постанови КМУ «Про внесення змін до Ліцензійних умов впровадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів), які направлено ГО «ВФП» до МОЗ України листом від 30.10.2020 р. № 12.

Прийняття пропозицій ГО «ВФП» створить прозорі та рівноправні умови ведення фармацевтичної справи та фармацевтичного бізнесу на професійній основі та норм Етичного кодексу фармацевтичних працівників України.

Зміни, які запропоновано внести в нову редакцію Ліцензійних умов, стануть гарантією високої якості фармацевтичних послуг, що надаватимуться кваліфікованими фармацевтичними працівниками, що, в свою чергу, стане заслоном для потрапляння на аптечні полиці неякісних, фальсифікованих та контрафактних товарів аптечного асортименту.

Запровадження наших пропозицій стимулюватиме гармонійний розвиток аптек за видами фармацевтичної діяльності, що стане гарантією високої якості надання доступних фармацевтичних послуг населенню України.

3. Нова редакція Ліцензійних умов — основа побудови фундаменту відповідальності фармацевтичного працівника за раціональне споживання лікарських засобів пацієнтами та системи охорони здоров’я України в цілому. Дані пропозиції стануть основою створення дієвого механізму економії фінансових та людських ресурсів у системі охорони здоров’я країни й кожного пересічного громадянина, при цьому з гарантованою якістю, доступністю та ефективністю медикаментозної терапії.

  1. З метою створення раціонального, ефективного, доступного та безпечного механізму споживання населенням України антибіотиків та недопущення поширення у населення антибіотикорезистентності пропонуємо терміново внести зміни:
  • до постанови КМУ від 17 березня 2017 р. № 152 «Про забезпечення доступності лікарських засобів», доповнивши перелік ліків, що відшкодовуються за системою реімбурсації, на 30; 40; 50% від референтної ціни міжнародних непатентованих найменувань, антибіотиками та антикоагулянтами;
  • до постанови КМУ від 22.04.2020 р. № 341 «Про заходи щодо стабілізації цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, товари протиепідемічного призначення», виключивши з Переліку товарів протиепідемічного призначення, що необхідні для запобігання гострій респіраторній хворобі COVID-19, спричиненій коронавірусом SARS -CoV-2, лікарські засоби.

Ми, члени ГО «ВФП», глибоко переконані, що гармонійне поєднання зусиль професійної фармацевтичної спільноти та державних органів системи охорони здоров’я України, спрямованих на підвищення ефективності, якості, безпеки та доступності медикаментозної терапії для населення, стане гарантією розбудови в Україні сучасної системи охорони здоров’я.

З повагою

Олег Клімов,

голова правління ГО « ВФП»,

член Ради Міжнародної федерації фармацевтів (FIР),

член Американської фармацевтичної асоціації (APhA)

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті