У 2021 р. психіатричну допомогу надаватимуть мобільні мультидисциплінарні команди — НСЗУ

23 Листопада 2020 3:35 Поділитися

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) нагадує, що у 2017 р. Уряд ухвалив Концепцію розвитку охорони психічного здоров’я в Україні на період до 2030 р. Вона передбачає зміну організаційної структури, тобто акцент зроблений саме на амбулаторній психіатричній допомозі.

За міжнародними стандартами, пацієнти з розладами психіки мають перебувати у стаціонарі лише у разі гострого перебігу хвороби. Далі слід продовжувати лікування амбулаторно під спостереженням лікаря-психіатра. НСЗУ зауважує, що ще один важливий аспект покращення психіатричної допомоги — перехід від лікування пацієнтів у монопрофільних лікарнях до надання допомоги в багатопрофільних медичних закладах. У грудні 2018 р. набув чинності наказ МОЗ, в якому зазначено, що багатопрофільні лікарні мають забезпечувати стаціонарну допомогу за спеціальністю «психіатрія».

З 1 квітня цього року медичні заклади, які надають психіатричну допомогу, почали працювати за договором з НСЗУ. Такі заклади можуть лікувати пацієнта у стаціонарі, а також надавати допомогу амбулаторно, якщо стан людини дозволяє це зробити. Це означає, що зникає мотивація не виписувати пацієнта зі стаціонару без медичних показань, адже зайняте ліжко більше не оплачується.

За пакетом «Психіатрична допомога дорослим і дітям» НСЗУ уклала договори зі 198 медичними закладами, з них 64 — це монопрофільні психіатричні заклади, ще 20 — наркологічні, решта — багатопрофільні лікарні. За цим напрямом з початку квітня медичні заклади отримали 1,324 млрд грн.

Для того щоб наблизити психіатричну допомогу до пацієнта, у 2021 р. НСЗУ пропонуватиме медичним закладам укласти договір на новий пакет «Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами». Після завершення гострого перебігу хвороби пацієнти мають продовжувати лікування амбулаторно. За потреби мобільна мультидисциплінарна команда приїде до пацієнта і надасть йому допомогу вдома.

За Програмою медичних гарантій психіатрична допомога для пацієнта і в стаціонарі, і амбулаторно є безоплатною. Щоб отримати медичну допомогу, можна звернутися до сімейного лікаря, який за необхідності випише направлення на госпіталізацію, або самостійно звернутися до лікаря-психіатра. Направлення до цього спеціаліста не потрібне, пацієнт також зможе самостійно звернутися до медичного закладу, який надає психіатричну допомогу. Безоплатною психіатрична допомога буде й для пацієнтів, яких доставила в медичний заклад бригада швидкої медичної допомоги.

За матеріалами nszu.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті