В Україні відмічається висока поширеність факторів ризику неінфекційних захворювань — дослідження STEPS

25 Листопада 2020 5:52 Поділитися

Центр громадського здоров’я України повідомляє про результати першого загальнонаціонального дослідження щодо поширеності основних факторів ризику неінфекційних захворювань в Україні, яке відповідає затвердженому Всесвітньою організацією охорони здоров’я поетапному підходу до епідемічного нагляду (STEPS).

«У той час як неінфекційні захворювання є важливою проблемою громадського здоров’я в усьому світі, особливо ця проблема стосується Європи, де вони стали причиною 89% випадків смерті та 84% років, які прожито з інвалідністю. Нинішня пандемія COVID-19 стала нагадуванням про вплив супутніх неінфекційних захворювань, які згубно впливають як на тяжкість захворювання, так і на тривалість хвороби», — наголосив доктор Ханс Генрі П. Клюге, Директор Європейського регіонального Бюро ВООЗ.

Він додав, що дослідження STEPS в Україні робить важливий внесок у реалізацію Європейської програми роботи, оскільки воно вимірює не лише поширеність факторів ризику НІЗ, але й охоплення обраними пріоритетними втручаннями, які спрямовані на їх зниження, а також ефективність таких заходів.

«ВООЗ підтримує Україну на шляху боротьби з неінфекційними захворюваннями в країні протягом останніх років», — зауважив доктор Ярно Хабіхт, представник ВООЗ та голова Представництва ВООЗ в Україні.

Дослідження STEPS дозволяє визначити основні поведінкові та біологічні фактори ризику розвитку неінфекційних захворювань, а також отримати репрезентативні національні дані з метою оцінки прогресу, встановлення пріоритетів і планування необхідних політик та заходів у сфері охорони здоров’я та зниження рівня смертності внаслідок неінфекційних захворювань найближчими роками.

Споживання тютюну та алкоголю, недостатня фізична активність та нездорове харчування є основними факторами ризику виникнення неінфекційних захворювань, таких як серцево-судинні хвороби, рак, цукровий діабет та хронічні захворювання легень, що призводять до 91% смертей в Україні.

З метою оцінки основних поведінкових і біологічних факторів ризику розвитку неінфекційних захворювань серед українців, у 2019 р. було проведено опитування населення з медичним обстеженням, узгоджене з принципами, методами та процедурами поетапного підходу до епіднагляду (STEPS), який схвалено ВООЗ. Загалом у дослідженні взяли участь 4409 респондентів у віці 18–69 років, серед яких було здійснено опитування та проведено кілька фізичних вимірювань і біохімічних досліджень з метою збору даних щодо основних факторів ризику виникнення неінфекційних захворювань, зокрема вживання тютюну та алкоголю, нездорового харчування, гіподинамії.

У дослідженні було виявлено дуже високу поширеність неінфекційних захворювань, їх поведінкових і біологічних факторів ризику в Україні, а саме: високі рівні споживання алкоголю та тютюну, надмірне споживання солі та недостатню кількість фруктів й овочів у раціоні. Незважаючи на відносно низький рівень недостатньої фізичної активності, надмірна маса тіла та ожиріння широко поширені в країні.

«Оскільки дослідження STEPS проводилося в Україні вперше, його метою було отримати базову інформацію щодо основних факторів ризику неінфекційних захворювань, як поведінкових, так і біологічних. Додатково до опитувального блоку було включено питання, пов’язані з психічним здоров’ям, раком шийки матки та молочної залози, травмами й насильством. Таким чином, отримана інформація є відправною точкою моніторингу факторів ризику неінфекційних захворювань в Україні та вона дозволить відслідковувати ефективність реалізації Національного плану щодо неінфекційних захворювань для досягнення глобальних цілей сталого розвитку», — зазначив Максим Степанов, міністр охорони здоров’я України.

Дані дослідження дозволять здійснювати моніторинг Цілей сталого розвитку, пов’язаних зі здоров’ям, а також національних, регіональних і глобальних планів дій та зобов’язань стосовно профілактики та боротьби з неінфекційними захворюваннями та факторами ризику їх виникнення.

Дослідження проводилося ВООЗ, МОЗ України, Центром громадського здоров’я України та Українським інститутом соціальних досліджень імені Олександра Яременка за підтримки Світового банку.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті