Укладення договорів на реімбурсацію та святковий локдаун — засідання Уряду

25 Листопада 2020 4:34 Поділитися

25 листопада під головуванням Дениса Шмигаля відбулося чергове засідання Уряду, на якому він повідомив, що 24 листопада Президент України озвучив ініціативи з підтримки громадян та бізнесу у випадку подальшого посилення карантину.

«Наголошую, ми готуємося до всіх можливих сценаріїв, зокрема і до можливого введення карантину на зимові свята. Наразі вся Україна в помаранчевій зоні і діє карантин вихідного дня, і це зважена альтернатива жорстким карантинним заходам і обмеженням. Остаточну ефективність і результат такої моделі ми зможемо оцінити на початку грудня, але вже зараз ми фіксуємо зниження мобільності населення. За даними операторів мобільного зв’язку, така мобільність знизилася до найнижчого рівня з часу повного карантину навесні. Менша мобільність людей означає зниження вірогідності зараження, а відповідно розривається ланцюг захворюваності», — зауважив Прем’єр-міністр.

Він додав, що результатом усіх цих заходів має стати вихід на плато за кількістю захворілих на початок грудня, але навіть вже зараз фіксується стала кількість хворих, що знаходяться на стаціонарному лікування. Їх кількість в останні дні залишається на рівні 28 тис. осіб. Однак період новорічних свят може викликати сплеск захворюваності через скупчення людей під час різного роду святкових заходів. Уряд наразі розробляє план реагування на такі ситуації на випадок погіршення стану в країні.

«У випадку запровадження посиленого карантину люди та бізнес потребуватимуть допомоги з боку держави. Адже негативні економічні наслідки для сфер, що будуть тимчасово змушені припинити свою діяльність, неминучі. Підтримка людей у цьому випадку — необхідний крок, до якого всі гілки влади мають підійти з почуттям максимальної відповідальності. Тому Уряд за ініціативою Президента Володимира Зеленського розробив відповідні програми підтримки й готовий до роботи з Парламентом, аби вони запрацювали повною мірою», — зазначив Д. Шмигаль.

У відповідних програмах підтримки передбачається:

  • допомога фізичним особам — підприємцям (ФОП) за найманих працівників та найманим працівникам, чия сфера діяльності може потрапити під закриття через можливі карантинні обмеження. Вони зможуть отримати матеріальну допомогу в розмірі 8 тис. грн. За розрахунками Уряду, в разі посилення карантину даною програмою зможуть скористатися понад мільйон українців. Загальний обсяг бюджетних видатків за даною програмою становитиме близько 10 млрд грн;
  • роботодавці зможуть отримати до 8 тис. грн одноразової матеріальної допомоги на кожного працівника, робочий час якого буде скорочено внаслідок впровадження посилених карантинних заходів;
  • підприємства, які зупинять роботу в разі запровадження жорсткого карантину, отримають компенсацію виплат на сплату Єдиного соціального внеску (ЄСВ) за найманих працівників. Для близько 120 тис. юридичних осіб на цю програму закладено майже 1,5 млрд грн. Крім того, на цей період від сплати податків та зборів, включно з ЄСВ, будуть звільнені майже 200 тис. ФОП І групи.

Усі ці програми будуть спрямовані до Парламенту, і Уряд разом з Президентом України сподіваються, що народні депутати підтримують запровадження таких програм.

Окрім цих програм Уряд пропонує й інші інструменти підтримки людей та бізнесу, які, за словами Д. Шмигаля, себе зарекомендували з позитивного боку з часу їх запровадження навесні 2020 р.

Зокрема, на засіданні Уряд прийняв рішення про продовження виплат на дітей ФОП, які вимушені обмежити свою роботу через карантин. Тобто якщо в родині ФОП є діти віком до 10 років, держава допомагатиме з їх забезпеченням. Близько 2 тис. грн на кожну дитину буде виплачено. Усі заявки, які були подані у травні та серпні за цією програмою, будуть продовжені автоматично. Загальне фінансування за цією програмою до кінця року складе фактично 1 млрд грн.

Прийнято рішення про запуск програми підтримки — це «портфельні гарантії» від держави за кредитами для малого та середнього бізнесу. На ці цілі виділено 5 млрд грн, які спрямовуватимуться на здешевлення позик підприємств. Передбачається, що держава гарантуватиме до 80% тіла кредиту, які підприємець бере в банку. Строк таких гарантій може становити від 1 до 10 років.

Стосовно стану виконання державного бюджету на 2020 р. Д. Шмигаль поінформував, що станом на 24 листопада Державна податкова служба України зібрала до бюджету 463 млрд грн, а запланований індикатив до кінця року — 458 млрд грн. Тому станом на сьогодні річний план виконання бюджету перевиконано, і до кінця року Уряд повною мірою забезпечить фінансування всіх виплат. У той же час Уряд продовжує підготовку медичної системи до зростаючого навантаження. Для цього прийнято рішення про перерозподіл субвенції для забезпечення закладів охорони здоров’я Чернігівської обл. доступом до кисню. Мова йде про додаткові 60 млн грн. Загалом для всіх регіонів вже виділено 1,5 млрд грн на ці цілі.

Окрім вищезазначеного, Урядом прийнято постанову КМУ, якою вносяться зміни до Порядку укладення, зміни та припинення договору про реімбурсацію, затвердженого постановою КМУ від 27.02.2019 р. № 136. Змінами передбачено встановити певні обмеження для укладання договорів на реімбурсацію лікарських засобів. Так, раніше для укладення таких договорів суб’єкти господарської діяльності з роздрібної торгівлі лікарськими засобами подавали відповідну заяву, а Національна служба здоров’я України протягом 10 календарних днів з дати її подання формувала проєкт договору, накладала кваліфікований електронний підпис та електронну печатку і надсилала через електронну систему суб’єкту господарювання. Однак змінами передбачено, що перебіг цього 10-го строку формування проєкту договору починатиметься лише за умови встановлення в кошторисі відповідного бюджетного призначення на відповідний період для укладення таких договорів.

Також Уряд прийняв рішення дозволити до 31 грудня 2020 р. закладам охорони здоров’я, які бажають укласти договір про медичне обслуговування населення за Програмою медичних гарантій з НСЗУ щодо надання екстреної медичної допомоги, не подавати скановані копії документа, що підтверджує доступність будівлі та приміщення закладу для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення відповідно до будівельних норм і правил, виданого фахівцем з питань технічного обстеження будівель та споруд, який має відповідний кваліфікаційний сертифікат.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті