ПМД при симптомах COVID-19, якщо немає декларації з лікарем: НСЗУ надає роз’яснення

27 Листопада 2020 10:54 Поділитися

Національна служби здоров’я України (НСЗУ) зауважує, що дуже важливо забезпечити хворих із симптомами гострої респіраторної хвороби або підозрою на неї вчасною діагностикою та доступним лікуванням, зокрема й тих українців, які досі не підписали декларацію з сімейним лікарем. Про це повідомляється на сайті НСЗУ.

Згідно з постановою КМУ від 05.02.2020 р. № 65, пацієнт з симптомами гострої респіраторної хвороби або підозрою на неї, який не підписав декларацію з лікарем, має право на безоплатну медичну допомогу на первинному рівні. Також відбір зразків та лікування хворого під час його самостійного звернення здійснюється незалежно від наявності декларації. Цей порядок надання первинної допомоги діятиме винятково на період пандемії COVID-19 та карантину. Він передбачає лише перше звернення та обмежений перелік безоплатних послуг для пацієнта.

Пацієнт має право на вільний вибір лікаря. У разі відмови від укладення декларації в центрі первинної медичної допомоги (ПМД), до якого пацієнт звернувся з симптомами COVID-19, він все одно має отримати консультацію. Тобто черговий лікар закладу ПМД здійснює огляд пацієнта, призначає лікування та надає рекомендації відповідно до галузевих стандартів. У разі необхідності — дає направлення на тестування методом полімеразної ланцюгової реакції.

Для цього лікарю ПМД потрібно знайти пацієнта в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ), якщо він до цього був зареєстрований. Якщо хворий не зареєстрований в ЕСОЗ, то лікарю необхідно внести інформацію про пацієнта та зареєструвати його, все це здійснюється незалежно від рішення хворого щодо укладення декларації. Пацієнт отримує інформацію, що для подальшого користування повним безоплатним пакетом послуг на первинці він має укласти декларацію з лікарем.

До безоплатного пакету на первинній ланці входить чіткий перелік послуг. Він включає консультації лікаря з метою профілактики та контролю основних захворювань, базові дослідження та аналізи, вакцинацію дітей та дорослих згідно з календарем щеплень. Також саме лікар ПМД виписує електронні рецепти на «Доступні ліки», а також електронні направлення до вузьких спеціалістів, на проведення досліджень чи лікування.

За даними Державної служби статистики, населення України на 1 січня 2020 р. становить 41,9 млн осіб, з них — сімейного лікаря, терапевта або педіатра обрали 30 млн 848 тис. осіб, тобто 26,4% українців досі не обрали лікаря первинки та не уклали з ним декларацію. До областей-лідерів з найвищим відсотком поданих декларацій належать Київська (майже 89%), Вінницька та Львівська області (по 86%). Найнижчий показник поданих декларацій, а отже й вибору свого лікаря у Луганській (23%), Донецькій областях (33%) та м. Київ (72%).

За матеріалами nszu.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті