Якими мають бути пріоритети у ПМГ–2021? — НСЗУ надає пояснення

01 Грудня 2020 9:42 Поділитися

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) на сторінці у Facebook нагадує, що в проєкті бюджету 2021 р. на Програму медичних гарантій (ПМГ) мають намір виділити 123 млрд грн. Бюджет на медицину — зараз одне з головних питань для країни.

НСЗУ зазначає, що в умовах пандемії економіка переживає значний спад, але якщо на ПМГ–2021 буде виділено 123 млрд грн, наступного року не вистачатиме коштів на кілька дуже важливих для країни та громадян речей.

По-перше. У запропонованому бюджеті на лікування пацієнтів з COVID-19 на весь рік передбачено лише 14,5 млрд грн. Зважаючи на динаміку захворюваності і зростання навантаженості на систему, вже у ІІ кв. доведеться в 10 разів зменшити видатки на лікування пацієнтів з COVID-19 та відмовитися від доплат лікарям за роботу з такими пацієнтами.

По-друге. Для того щоб подолати пандемію, потрібно закладати кошти не лише на лікування, а й на запобігання інфікуванню. Найбільш надійний метод — це вакцинація. У бюджеті обсягом 123 млрд грн у ПМГ–2021 недостатньо коштів для підвищення фінансування первинної ланки медичної допомоги та вакцинації від COVID-19.

По-третє. Нинішні бюджетні показники в обсязі 123 млрд грн на ПМГ–2021 не дозволять НСЗУ запровадити доплати за досягнення індикаторів якості для первинної та екстреної допомоги, а це якраз — про зміни на краще, які має відчути пацієнт: сімейні лікарі краще надають допомогу, екстренка швидко везе пацієнта саме туди, де його можуть врятувати. Також НСЗУ доведеться зменшити кількість послуг з ранньої діагностики раку, які держава оплатить пацієнтам, а онкологічні захворювання — серед лідерів причин смертності в Україні.

За матеріалами facebook.com/nszu.ukr

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті