У 2021 р. щоб укласти договір з НСЗУ, медичні заклади мають забезпечити фізичну доступність до своїх будівель для осіб з інвалідністю

03 Грудня 2020 5:54 Поділитися

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) на сторінці у Facebook інформує, що, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), понад 1 млрд людей, або близько 15% населення світу, мають ту чи іншу форму інвалідності. Особи з інвалідністю нерідко мають обмежений доступ до медичних послуг, проте у них такі самі потреби в медичній допомозі, як і в інших, а інколи ці потреби є більшими.

«В основу першої в Україні Програми медичних гарантій покладено принцип універсального охоплення медичними послугами. Ми прагнемо, щоб всі громадяни або особи, прирівняні до них, мали рівний доступ до якісної медичної допомоги. І при цьому  не зазнавали катастрофічних фінансових витрат», — йдеться в повідомленні НСЗУ.

Відтак Програма медичних гарантій робить правила отримання медичної послуги прозорими і зрозумілими. Медична допомога має бути безпечною, якісною та доступною — в буквальному сенсі. Мова йде про осіб з інвалідністю, які повинні мати вільний доступ до необхідних медичних послуг. Тож заклади, які планують у 2021 р. укласти договір з НСЗУ, повинні забезпечити фізичну доступність для осіб з інвалідністю до своїх будівель, та мова йде не тільки про осіб з інвалідністю. Це і мама чи тато з дитячим візком, і людина, яка тимчасово стала маломобільною, і пацієнт старшого віку.

Тож при укладенні договору з НСЗУ закладу необхідно буде надати скановану копію документа, який підтверджує доступність будівлі та приміщення для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп. НСЗУ зазначає, що винятки стосуватимуться тільки станцій швидкої медичної допомоги, до яких пацієнти, зазвичай, не звертаються самостійно.

З тими закладами, які не створять безперешкодного доступу до медичних послуг осіб з інвалідністю, НСЗУ у 2021 р. укладати договори не буде.

За матеріалами facebook.com/nszu.ukr

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті