МОЗ України та Світовий банк розроблять рекомендації для функціонування нової моделі ЕМД

09 Грудня 2020 11:03 Поділитися

Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) розробило ряд стратегічних заходів, що системно вплинуть на функціонування системи екстреної медичної допомоги (ЕМД) в Україні. Здійснення ініціативи відбуватиметься в рамках спільного зі Світовим банком проєкту «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей». Про це йдеться на сайті МОЗ України.

Як зазначається, група українських та іноземних фахівців, спираючись на міжнародний досвід, розробить пакет рекомендацій для операційних процедур та стандартів надання невідкладної допомоги у відділеннях ЕМД.

Проєкт, зокрема, передбачатиме навчання медичного персоналу за сертифікованими міжнародними програмами, адаптованими під особливості української системи охорони здоров’я. Також відділення ЕМД у близько 50 опорних лікарень планується облаштувати новим медичним обладнанням відповідно до рекомендованих стандартів.

Окрім того, МОЗ зазначає, що необхідність розвитку екстреної медичної допомоги до сучасних умов та викликів обумовлена невтішною статистикою: в Україні рівень смертності на 100 тис. населення є одним із найвищих у світі.

Більше 70% летальних випадків становлять захворювання системи кровообігу (гострий інфаркт міокарда, інсульт тощо) та зовнішні причини смерті (нещасні випадки, дорожньо-транспортні пригоди, насильницькі дії). При цьому рівень госпіталізації таких категорій пацієнтів і постраждалих порівняно з показниками в країнах ЄС, є найнижчим — смертність серед пацієнтів, доправлених до відділення з гострим інфарктом міокарда, становить 12,5% (у США — 3,3%).

Зниження показника смертності в категоріях пацієнтів та постраждалих відбудеться завдяки розвитку й синхронізації всіх ланок системи ЕМД:

  • домедичної допомоги,
  • ЕМД на догоспітальному етапі, а також перебування у відділенні ЕМД.

«Належна послідовність та спадкоємність етапів дасть змогу реалізувати так звану концепцію «золотої години». Її суть полягає в потребі надання пацієнтам допомоги протягом першої години після виникнення загрози для життя. У цей період медики повинні відновити життєво важливі функції людини, інакше в органах та тканинах можуть розвинутися незворотні зміни з летальним наслідком», — наголошується в повідомленні.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*