Доступні ліки: НСЗУ виплатила аптекам понад 874 млн грн

15 Грудня 2020 11:43 Поділитися

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) інформує, що у 2020 р. служба виплатила аптекам понад 874 млн грн за відпущені в рамках програми реімбурсації «Доступні ліки» препарати.

В Україні програмою «Доступні ліки» користуються понад 2 млн 490 тис. пацієнтів. За останній тиждень кількість користувачів зросла на 12 тис., а за останню добу — на понад 2 тис. На сьогодні до програми входять 264 лікарських засоби, з них 85 є безоплатними для пацієнтів. Серед них 200 препаратів для лікування пацієнтів із серцево-судинними захворюванням, 48 — для хворих на діабет ІІ типу, 15 — для терапії при бронхіальній астмі та 1 лікарський засіб — для лікування ревматичних хвороб. До програми увійшли ліки як українських виробників — зараз їх 60%, так і зарубіжних — їх 40%.

Також партнерами НСЗУ стали 9050 аптек, де пацієнти можуть отримати ліки за програмою реімбурсації, та понад 2 тис. місць відпуску розташовані в селах і селах міського типу. Перелік аптек постійно оновлюється — кожного місяця їх кількість збільшується в середньому на 100. У минулому році їх було понад 7 тис., а на початку впровадження програми «Доступні ліки», коли рецепт на ліки ще був паперовим, таких аптек було всього 3 тис. З початку року виписано майже 13 млн електронних рецептів, 85,5% з них — погашені.

Найбільше рецептів виписали у Дніпропетровській обл. — 1,3 млн та Харківській — понад мільйон. Найактивніше рецепти погашають у Запорізькій та Львівській областях — по 87%. Найбільше рецептів за програмою з початку року виписали на ліки для пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями — понад 10 млн із загальної кількості майже 13 млн. Пацієнти мають можливість вільно обирати аптеку, отримувати ліки, перебуваючи у відпустці, відрядженні або на самоізоляції за містом, у будь-якому куточку країни.

Наступного року НСЗУ пропонує розширити програму реімбурсації «Доступні ліки», зокрема, включити до неї ліки для первинної та вторинної профілактики серцево-судинних захворювань, зокрема для пацієнтів, які перенесли інфаркт або інсульт. Планується розширити програму реімбурсації лікарськими засобами для людей з розладами психіки та поведінки — це лікування таких захворювань, як посттравматичний стресовий розлад, шизофренія, афективні розлади, у тому числі депресія, невротичні розлади та епілепсія.

Також з липня 2021 р. заплановано розширення переліку лікарських засобів, які підлягають реімбурсації, для пацієнтів із цукровим діабетом І типу та нецукровим діабетом. Реімбурсація препаратів інсуліну стане частиною Програми медичних гарантій, відповідно, її адмініструватиме НСЗУ.

За матеріалами nszu.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті