Відкриті дані в галузі охорони здоров’я сприяють економії коштів на наданні якісних послуг — Мінцифра

16 Грудня 2020 11:08 Поділитися

Міністерство цифрової трансформації України (далі — Мінцифра) у рамках проєкту Агентства США з міжнародного розвитку (United States Agency for International Development — USAID)/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/ТАРАS» презентувало результати дослідження щодо впливу відкритих даних Міністерства охорони здоров’я України (МОЗ) та Національної служби здоров’я України (НСЗУ) на суспільство.

У звіті проаналізовано стан доступу до державних даних у медичній сфері. Так, НСЗУ є одним із лідерів в оприлюдненні даних. З вересня 2019 р. на Єдиному державному вебпорталі відкритих даних опубліковано 8 наборів даних. НСЗУ також використовує дашборди, серед них такі, що показують, скільки бюджетних коштів виплачено медичним закладам та аптекам будь-якого регіону та за які послуги, дані щодо лікарень, кількості підписаних декларацій зі спеціалістами, інформацію стосовно COVID-19 тощо.

На основі відкритих даних створюються сервіси, що допомагають пацієнтам та бізнесу вирішувати проблемні питання медичної сфери, серед них сервіси щодо:

  • економії та безпеки під час купівлі ліків чи безоплатного їх отримання — сервіс «Ліки Контроль» дає змогу знаходити дешевші аналоги та убезпечити себе від підробок. За допомогою сервісу «Є ліки» можна перевірити наявність у лікарні препаратів, придбаних державним кош­том і не купувати їх у разі призначення. Дашборд про аптеки-учасниці програми «Доступні ліки» допомагає знайти найближчу аптеку, де можна отримати ліки безоплатно за програмою реімбурсації;
  • вибору лікаря і підписання декларацій — дашборд «Електронна карта місць надання первинної медичної допомоги» та проєкт «Відкрита медреформа» дають змогу перевірити завантаженість лікарів та з’ясувати, хто з них ще підписує декларації з пацієнтами;
  • комунікації з медичними закладами. Так, завдяки місцевому порталу «MedKontrol» та чат-боту «Марта» у Маріуполі можна швидко записатися на прийом до лікаря, дистанційно отримати інформацію про захворювання, діагностику та лікарські засоби;
  • розвитку бізнесу власників аптечних закладів — дашборд про аптеки-учасниці програми «Доступні ліки» допоможе визначити, у яких місцевостях бракує аптек, та ухвалити рішення щодо доцільності приєднання до державної програми «Доступні ліки».

Також у Міністерстві відмічають, що відкриті дані сприяють прозорості та підзвітності органів влади та медичних закладів. Зокрема, НСЗУ звітує про витрачені кошти на медичні послуги та закуплені препарати, що допомагає знижувати рівень корупції. Також журналісти-розслідувачі готують матеріа­ли, що впливають на ухвалення рішень органами влади на користь суспільства, а також розповідають про хід медичної реформи.

За матеріалами thedigital.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

GREG007 16.12.2020 12:10
Еще надо поставить видеокамеры над каждой койкой, и в каждом кабинете врача. И будет всем ЩАСТЯ!!!

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті